Русия многократно е заявявала, че е категорично против разполагането на

...
Русия многократно е заявявала, че е категорично против разполагането на
Коментари Харесай

Америка я мъчи забраната за ядрено оръжие в космоса

Русия неведнъж е заявявала, че е изрично срещу разполагането на нуклеарни оръжия в космоса. Въпреки това в публични изказвания на американски политици и чиновници, както и в изявления в пресата, те към момента упорстват за противоположното: допуска се, че Русия към този момент разполага с нуклеарни оръжия или на земята, или даже в космоса, които могат да извадят от строя хиляди американски спътници и да затворят околоземното пространство за Съединените щати за дълго време.

Това е ужасна дума - EMП

ЕМП оръжията или електромагнитните импулсни оръжия са специфичен тип оръжия, които употребяват силата на електромагнитното лъчение като увреждащ фактор, който може да аргументи съществени вреди на необятен набор от електрически и електронни системи, създадени от човечеството. Това нездравословно деяние на електромагнитния подтик се дължи на възникването на индуцирани напрежения и токове в разнообразни проводници под въздействието на мощно и бързо изменящо се електромагнитно поле.

Естествен източник на много мощни електромагнитни импулси е Слънцето. Същите тези „ магнитни стихии “, за които периодическите издания обичат да оповестяват, са постоянни разстройства в електромагнитното поле на Слънцето, които по-късно се отразяват върху магнитосферата на нашата планета, създавайки мощни разстройства в нея.

Обикновено дребните слънчеви магнитни стихии се гасят сполучливо от магнитосферата на Земята, създавайки оптимален резултат от северните и южните полярни сияния. Но най-мощните слънчеви изригвания могат да работят като същински ЕМП оръжия. Така през септември 1859 година се случва по този начин нареченото събитие на Карингтън, известно още като „ геомагнитната стихия от 1859 година “.

На 1 септември 1859 година на повърхността на Слънцето се случва мощно изхвърляне на коронална маса, голямо изригване на слънчева материя. То се втурва към Земята и я доближава след 18 часа. Още на 2 септември на повърхността на Земята стартира най-голямата геомагнитна стихия в цялата история на наблюденията, която докара до щета на телеграфните системи в цяла Европа и Северна Америка. Северно зарево е следено по целия свят, даже над Карибските острови. В Съединени американски щати, над Скалистите планини, са толкоз ярки, че разсънват златотърсачи, които стартират да подготвят закуска, мислейки, че е заран. Тогава цивилизацията е избавена от тежки последици единствено от обстоятелството, че всички електрически системи на човечеството са в начален етап и въобще не съществуват електронни системи.

Но по време на „ Събитието в Квебек “ през 1989 година няма шанс. Тогава слънчево изригване вади от строя електрическата мрежа в цяла Източна Канада, като изключително огромни спирания бяха следени в провинция Квебек. Тогава има спирания във високочестотните радиокомуникации в целия свят и са маркирани съществени неизправности в работата на галактически кораби. Полярните сияния са следени до географската широчина на Мексико, а в Съюз на съветските социалистически републики са следени в Симферопол.

Съединени американски щати са първи

Създаденото от индивида ЕМП обаче може да бъде десетки и даже стотици пъти по-голямо от опциите на нашето Слънце, въпреки и в местен мащаб.

Най-мощният източник на ЕМП, наличен за човечеството, е нуклеарна детонация. Гама и рентгеновото излъчване от нуклеарен гърмеж води до образуването на бързи електрони, които се устремяват във всички направления от центъра на гърмежа със скорост, близка до скоростта на светлината. От своя страна бързите електрони, йонизирайки средата, основават мудни електрони и позитивни йони, а такава среда става електропроводима и се трансформира в мощен източник на ЕМП. В космоса ЕМП импулсът не се забавя от атмосферата и може да се популяризира без загуба на доста хиляди километри.

Изявленията на Съединени американски щати по отношение на съветските галактически ЕМП оръжия се основават на цялостното схващане на механизмите на тяхното основаване. Съединените щати направиха първия тест на такова оръжие през юли 1962 година: нуклеарна бойна глава със заряд от 1,44 мегатона, изстреляна благодарение на ракета “Тор ”, беше задействана на височина 400 километра над атола Джонстън в Тихия океан. Тестът с кодово име „ Старфиш прайм “ надвишава всички упования на учените: в Хавай, на разстояние 1500 километра от епицентъра на детонацията, тв приемници, радиостанции и друга елементарна електроника от средата на 60-те години на предишния век се поврежда под въздействието на електромагнитен подтик.при работата на островната енергийна система. Изкуствени полярни сияния са следени в цялата екваториална зона на Тихия океан.

Експлозията е засегнала и галактически кораби. Три спътника - два американски и един руски - са незабавно деактивирани от мощен подтик. Заредени частици, освободени от детонацията и хванати в орбита, предизвикват бързото разграждане на слънчевите панели и електрониката на още седем спътника. Като цяло детонацията на “Старфиш Прайм ” вади от строя една трета от галактическите кораби, които тогава са в орбита към Земята.

Отговор на Съюз на съветските социалистически републики

В отговор на американската детонация, Съюз на съветските социалистически републики организира свои лични проби на ЕМП. В края на 1962 година от полигона Сари-Шаган са изстреляни ракети с три нуклеарни заряда с мощ 300 килотона, които са взривени в близкия космос на височина от 60 до 290 км. Най-мощният ЕМП е получен от третата детонация, която се случва на надморска височина от 290 км - в цялостно сходство с упованията: на по-голяма надморска височина импулсът може да придобие най-голяма мощ.

Последиците от ЕМП импулса от нуклеарни детонации също са впечатляващи - макар обстоятелството, че епицентърът на детонациите се намира в пустинята и едва обитаемоте региони на Казахската ССР. Изключен е изцяло под земята захранващ кабел с дължина 1000 км, минаващ на дълбочина към 1 м и свързващ Целиноград и Алма-Ата. По наземни електропроводи на няколко места са счупени керамични изолатори, което предизвиква късо съединяване. В някои региони изолаторите са толкоз мощно развалени, че проводниците падат на земята. Записаното влияние на EMП се оказа три пъти по-мощно, в сравнение с по време на „ Квебекското събитие “ от март 1989 година, макар много скромната мощ на употребяваните нуклеарни заряди.

След сполучливи проби на прототипи на ЕМП оръжия в Съединените щати и Съветския съюз, двете страни стопират нуклеарните детонации в космоса и подписват Договора за възбрана на опитите в атмосферата, космоса и под водата през август 1963 година, където такива детонации са категорично неразрешени. Впоследствие, през януари 1967 година, сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати е подписан Договорът за космоса, в който и двете сили дефинират главната правна рамка на интернационалното галактическо право. По-специално, тези правила плануват възбрана за участващите страни да разполагат нуклеарни оръжия или всевъзможни други оръжия за всеобщо поразяване в орбитата на Земята, да ги слагат на Луната или друго небесно тяло или на станция в космоса.

Днес и двата контракта са в действие и повече от 100 страни са се включили към тях.

Съвременният свят и желанията на Съединени американски щати

След демонстрацията на силата на ЕМП от галактически нуклеарни детонации обстановката в космоса се промени радикално - през днешния ден не десетки, а хиляди галактически кораби обикалят към планетата. Много сателитни съзвездия, като системата за световно позициониране ГПС или интернет информационните спътници “Старлинк ”, имат двойни цели, цивилен и военни - и, да вземем за пример, бяха сполучливо употребявани от Украйна в продължаващия боен спор с Русия. Други устройства, а точно спътници за наблюдаване, ранно разкриване на изстрелвания на балистични ракети, спътници за нуклеарно командване и надзор служат извънредно за военни цели. Ето за какво едно EMП оръжие, което може да повлияе на спътници на хиляди километри от мястото на детонацията и по-късно да им навреди дълго време със диря от заредени частици, в действителност може да се трансформира в „ палач “ даже на най-многобройните сателитни съзвездие за задоволително дълго време.

Въпреки това, като се имат поради предишните стъпки на Съединени американски щати за заличаване на системата за нуклеарно въздържане, а точно историята на отдръпването от Договора за противобалистичните ракети (Договора за ПРО) и Договора за ракетите със междинен и дребен обхват, може да се допусна, че Вашингтон просто е приписване на личната си виновност на различен. В края на краищата, предходното демонстративно отдръпване на формален Вашингтон от Договора за ПРО и ДРСМО беше неотложно съпроводено от приемането от Пентагона на бойни системи, които бяха неразрешени от потъпканите и нарушени от Съединени американски щати контракти.

Така че всеобщите обвинявания против Русия за хипотетичната „ цялостна подготвеност “ на съветските галактически ЕМП оръжия може да демонстрират тъкмо противоположното - че точно в Съединени американски щати създаването на такива оръжия е навлязло в последния стадий, а Вашингтон може би към този момент е почнал да го мъчи съществуването на Договора за космоса и Договора за възбрана на нуклеарните опити в три среди, които категорично не разрешават създаването на такива оръжия.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед27375Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед39270Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед103068Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед144337Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед15161Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377422Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед144337Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116858Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед103068Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гето  Румен Петков, Съединени американски щати, страхуват </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР