Русия ме обвинява, че съм помогнал на колега журналист да

...
Русия ме обвинява, че съм помогнал на колега журналист да
Коментари Харесай

Христо Грозев: Русия ме обвинява, че съм помогнал на журналист да избяга от страната

Русия ме упреква, че съм оказал помощ на сътрудник публицист да напусне страната. Това сподели в BTV „ Тази заран “ Христо Грозев.



За финален път бях в Русия през 2016 година – повече от 10 години след напускането на радио бизнеса там. Всяка година ходех да експортирам лекции на съветски публицисти и през 2016 година при излизане от Русия ми беше комплициран черен щемпел в паспорта. Тогава бях осведомен, че повече не мога да се връщам повече там, сподели той.

Грозев разясни, че тази издадена заповед за арест дава пояснение и за повода заради която той е бил включен в листата за интернационално търсене през 2022 година той е упрекнат в това, че е оказал помощ на съветския публицист Роман Доброхотов да напусне Русия през границата с Украйна. Това е наш сътрудник, чиито разработки публикуваме в „ Белингкат “, посочи още той.

През лятото на 2021 година в дома на този съветски публицист в Москва е имало обиск. Тогава му бяха конфискувани паспортите, компютъра, няколко телефона. Два дни по-късно той въпреки всичко съумя да премине границата, с цел да избегне ареста и най-вероятно да бъде наказан – нещо, което се случи с доста негови сътрудници, описа още Грозев.

Разследващият публицист разясни още, че би оказал помощ на всеки негов сътрудник, който работи в изискванията на тоталитарен режим и е подложен на гонене. Задочният арест от страна на Русия евентуално няма да му разреши да пътува в някои страни, които се дефинират като другарски или имат подписани контракти за екстрадиция с Москва.

Сам по себе си карцерът е неуместен – задочно да бъда арестуват е тъкмо толкоз дейно, едвам бъда задочно токсичен. Но не знаем все още в кои страни са подадени тези молби за екстрадиция, тъй че моето пътешестване по света несъмнено ще бъде лимитирано, сподели още Грозев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР