Русия ли е най-голямата заплаха за сигурността на България -

...
Русия ли е най-голямата заплаха за сигурността на България -
Коментари Харесай

Доклад посочи Русия като заплаха за България, депутатите с реакции

Русия ли е най-голямата опасност за сигурността на България - това разясниха депутатите през днешния ден, след отчет на държавното управление, който показва точно Москва измежду главните източници на районна неустойчивост.

Българското държавно управление преглежда Русия като една от главните външнополитически закани, излиза наяве от отчета за положението на националната сигурност за 2016 година Той бе признат от държавното управление и е изпратен за гласоподаване в Народното събрание. За първи път в държавен документ има толкоз остри обвинявания и квалификации против Москва.

Все отново държавното управление показва, че с Русия не се изчерпват всички опасности за националната сигурност. В отчета да вземем за пример категорично е маркирано, че подобен риск през 2016 година са представлявали и продължаващите и нововъзникващи искания на прилежащи страни за съществуване на несъществуващи в България малцинства. Това противоречало както на интернационалните правила, по този начин и на националните ползи. "В същото време се установи усилване на процеса на асимилация и изолираност на българските общности в района, както и нарушение на съществени права на българите, останали отвън рамките на страната ни по силата на мирните контракти след Първата и Втората международна война ".

Като заплаха се сочат продължаващите бойни дейности в Сирия, както и провокираните от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен напън към Европейски Съюз. Според отчета "най-същественият риск е опцията за инфилтрация на екстремистки кафези, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски страни през 2016 година ".

"Четох отчета, това е груба неточност -

за жалост не е първата, нямам доверие и да е последната, за следващ път ще покажем некомпетентност и се надявам да няма трайни последици. Така разяснява в Народно събрание депутатът от Българска социалистическа партия за България Антон Кутев констатацията, че българското държавно управление преглежда Русия като една от главните външнополитически закани.

Последните държавни управления демонстрират податливост към антируско въодушевление, а българските политици би трябвало еднообразно добре да приказват и съветски, и британски език.Това че поддържаме и бихме могли да поддържаме връзки с Москва не значи, че се отхвърляме от евроатлантическата посока на България. Напротив, точно това, че сме членове на НАТО и на Европейски Съюз значи, че ние можем да бъдем моста на тези международни сили с Русия и би трябвало да бъдем, тъй като имаме обща история, акцентира Кутев.

Докладът за съветската опасност обективно отразява действителността.

Това съобщи през днешния ден депутатът от ПГ на Обединени патриоти Милен Михов пред медиите в Народно събрание.

В отчета са посочени три ясни обстоятелството: първо, засиленото наличие на Русия в Черноморския басейн, на второ място - изострените връзки сред Русия, от една страна, и НАТО и Европейски Съюз от друга, на трето - засилените опити на Русия да образува сфери на въздействие, в това число и в България, уточни Михов.Не би трябвало да си затваряме очите пред тези закани за националната сигурност, добави той. В България НАТО има надалеч по-малко наличие, в сравнение с Русия в Черноморския басейн, отговори той. Никой от нас не е поставял под въпрос положителните връзки с Русия, счита депутатът, съгласно който и в други документи имало сходни заключения по отношение на Русия.За всеки жител е видно, че Студената война се завръща в Европа, сподели Михов.

„ Само с приказки не става - става с действителна политика, прекъсване на съветските планове в България и осъществяване на политика в региона на националната сигурност, която работи и обезврежда опитите за дестабилизиране на България”, изрази отношение и депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров по тематиката.

"Това, което мога да заявя изрично е, че сме задоволени от това, че се посочват нещата с същинските им имена " .

Така разяснява през днешния ден на брифинг в Народно събрание ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
 Цветанов Цветанов
И продължи: "Да си призная почтено в елементи не съм прочел Доклада за положението на националната сигурност, тъй като към момента не е гледан и в комисиите. Знаете, че той излезе от Министерски съвет напълно скоро. Всички сме очевидци, че това, което се случи в изборите в Съединени американски щати, във Франция, несъмнено, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската акция ", уточни Цветанов. Знаете, че имаше доста подправени вести, добре планувана акция за дискредитирането на Европейски Съюз и надали не, че той е нездравословен за България, а стратегическото партньорство със Съединени американски щати е нездравословно за Европейски Съюз. Това са тематики, които са общоизвестни и не би трябвало да им даваме чак толкоз значение.

"България е част от НАТО и от Европейски Съюз и ние би трябвало да отчетем този факт,

а връзките НАТО-Русия, ЕС-Русия няма по какъв начин да не въздействат и върху нас ".

Това съобщи през днешния ден в коридорите на Народното събрание пред медиите водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

И незабавно направи ангажимента, че тезите в отчета би трябвало да се гледат в целокупност. На стр. 11 от отчета има едно изречение, в което се споделя: ”Въпреки че напъните за интеграция в Европейски Съюз и НАТО към момента подтикват урегулирането на противоречивите въпроси да се прави чрез интернационалния разговор, екстремизмът нараства. А засилената националистическа изразителност и прокламираните реваншистки хрумвания основават предпоставки за утежняване на районните връзки и за възобновление на екстремистки обединения.”

Не знам за какво това изречение ни убягва - сътрудниците от другите парламентарни групи и медиите не го разясняват, уточни Карадайъ. А този въпрос извънредно зависи от нас, добави той. Затова зад тази вярна констатация и вярна оценка в това изречение ще чакаме да забележим дейностите, тъй като решенията тук зависят напълно от нас, от България, заключи водачът на Движение за права и свободи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР