Русия, която е най-големият износител в света на природен газ,

...
Русия, която е най-големият износител в света на природен газ,
Коментари Харесай

Троен шлем: Русия пуска газопроводи към Китай, ЕС, Турция

Русия, която е най-големият експортьор в света на природен газ, и нейният колос Газпром пускат в употреба един след различен през идните седмици три огромни газопровода, които стигат до Китай, Германия и Турция.

"Силата на Сибир "

През над 2000 километра борови гори и замръзнала земя първият сектор от този колосален газопровод, който се открива през днешния ден, свързва газовите залежи в Източен Сибир с китайската граница в региона на Амур.

Китайският сектор се чака да бъде приключен през 2022-2023 година и по тръбата да се транспортират 38 милиарда кубични метра газ годишно до Шанхай, с цел да се утоли ненаситният вкус за енергоизточници на китайския колос, който е най-големият вносител на въглеводороди в света.

"Северен поток-2 "

Европа продължава да бъде целта на съветския газов колос макар напрежението през последните години, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Проектът за газопровода "Северен поток-2 ", който стана обект на рецензии в Европейски Съюз и би трябвало да стигне до Германия, възнамерява да доставя синьо гориво на Северна и Западна Европа, минавайки през Балтийско море, заобикаляйки Украйна.

Капацитетът му е 55 милиарда кубични метра газ годишно, какъвто е и на по-големия му брат "Северен поток-1 ".

Тръбата, която коства 9,5 милиарда евро, се финансира на половина от Газпром и на половина от европейците: немските Wintershall и Uniper, англо-холандската Shell, френската Engie и австрийската OMV.

Газопроводът, който е издигнат над 80 %, трябваше да бъде пуснат преди края на 2019 година, само че защото разрешението на Дания да мине през нейните води бе обещано в края на октомври, новата дата за старта му към момента не е конкретизирана.

Газпром се надява това да стане скоро, само че приключването на тръбата ще зависи от метеорологичните условия през зимата.

Пускането му в употреба би трябвало да стане скоро, защото договорът, обвързващ Русия и Украйна за транзитиране на газ към Европа, изтича в края на 2019 година.

А Западна Европа не желае да преживее още веднъж спиранията на доставките на газ от началото на първото десетилетие на 21 век, породени от руско-украинските разногласия.

"Турски поток "

Южната част на Европа и Турция не се изплъзват от погледа на Русия: газопроводът "Турски поток ", който също заобикаля Украйна, би трябвало да бъде пуснат през януари тържествено от съветския президент Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган.

С потенциал от 31,5 милиарда кубични метра той минава по трасе от 930 км през Черно море като предшественика си "Син поток ". Една от двете тръби на "Турски поток " е предопределена за Турция, а другата - за Югоизточна Европа.

Изграждането му става при по-благоприятни условия, в сравнение с северния и източния му другар.

Протоколът за желание за построяването на "Турски поток " бе подписан сред Газпром и Botas през 2914 година, само че по-късно руско-турските връзки внезапно се утежниха, откакто Анкара смъкна съветски бомбардировач през 2015 година.

При все това Путин и Ердоган подписаха контракта през 2016 година. Днес планът е знак на доближаването сред Русия и Турция, още повече че в този момент Анкара има комплицирани връзки с Европейски Съюз и НАТО, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР