Русия използва граждански плавателни съдове за събиране на разузнавателна информация

...
Русия използва граждански плавателни съдове за събиране на разузнавателна информация
Коментари Харесай

Русия набелязва мишени за саботаж с маскирани риболовни кораби, сочи разследване

Русия употребява цивилен плавателни съдове за събиране на разследваща информация за военна активност и сериозна инфраструктура в Северно море. Това откри взаимно следствие на датски, финландски, шведски и норвежки публични радио- и телевизионни оператори. Според тях измежду евентуалните цели на програмата за бойкот на Москва са вятърни паркове и информационни кабели.

В следствието се показва, че Русия разполага с флотилия от десетки кораби, маскирани като риболовни траулери и проучвателен плавателни съдове в Северно море. Маршрутите им постоянно минавали през петролни и газови залежи, наоколо до вятърни паркове и електроцентрали, както и наоколо до военни полигони – в това число по време на тренировките на НАТО.

Корабите разполагат с съоръжение за подводно наблюдаване и картографират основни обекти за възможни цели. Служител на датското контраразузнаване твърди, че проектите за бойкот се приготвят при положение на цялостен спор със Запада, до момента в който ръководителят на норвежката работа съобщи пред телевизионните оператори, че програмата се счита за извънредно значима за Русия и се управлява непосредствено от Москва.

Телевизионните оператори споделят, че са анализирали прихванати съветски известия, съгласно които така наречен кораби-призраци, плаващи в скандинавски води, са изключили предавателите си, с цел да не разкриват местоположението си.

Финландската социална телевизия Yle демонстрира по какъв начин корабът „ Адмирал Владимирски “ – публично регистриран като експедиционен океанографски кораб – в действителност се употребява за шпионаж. В отчета се твърди, че посредством него е картографирана сериозната инфраструктура на дъното на Северно море.

В документалния филм взе участие неизвестен някогашен специалист от Кралските военноморски сили на Обединеното кралство, който изяснява придвижването на плавателния съд наоколо до седем вятърни парка край крайбрежията на Англия и Нидерландия по време на една задача. Прави усещане, че корабът забавя ход, когато се доближава до въпросните региони. Засечено е и че в продължение на един месец той е бил с изключен предавател.

А когато кореспондент се доближил до кораба с дребна лодка, против него се изправило маскирано лице, което наподобява носело военна щурмова пушка.

Според специалисти и чиновници на разузнаването задачи като тази на „ Адмирал Владимирски “ могат да бъдат първа стъпка към саботиране на сериозна инфраструктура. Шпионажът на чувствителни обекти не е нещо извънредно и западните страни евентуално също правят или ще правят сходна активност против Русия, показва BBC, добавяйки, че задачата е да се разработят разновидности при положение на ескалация на спора.

Войната на Русия в Украйна възобнови опасенията на европейските страни по отношение на уязвимостта на сериозната им инфраструктура. През септември предходната година газопроводите „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “, свързващи Русия с Германия през Балтийско море, бяха взривени, което шведските и датските управляващи разчетоха като акт на тенденциозен бойкот. Въпреки че Москва незабавно бе обвинена, причинителят към момента не е разпознат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР