Русия издаде заповед за издирване на естонската премиерка Кая Калас,

...
Русия издаде заповед за издирване на естонската премиерка Кая Калас,
Коментари Харесай

Русия обяви за издирване премиера на Естония, обвинена в унищожаване на паметници на съветски войници

Русия издаде заповед за търсене на естонската премиерка Кая Калас, съобщи Франс прес, като се базира на документ, оповестен на уеб страницата на съветското вътрешно министерство. Тя е търсена в Русия по отношение на наказателно дело, съгласно заповедта, в която не се прецизира в какво е упрекната. Москва е оповестила за търсене и държавния секретар на Естония Таймар Петеркоп, както и министъра на културата Симонас Кайрис. Според източник от силите за сигурност, представен от ТАСС, тримата естонски политици се търсят за " заличаване и разваляне на монументи на руски бойци " от Втората международна война.

През последните години някои от тези монументи в балтийските страни, наследени от Съюз на съветските социалистически републики след Втората международна война, са демонтирани в символ на отменяне на руския интервал. Тези страни считат, че са били окупирани от Съюз на съветските социалистически републики, напомня Агенция Франс Прес. В Естония, Латвия и Литва, които в този момент са членки на Европейски Съюз и НАТО и имат обтегнати връзки с Москва, живее съветско малцинство. Тези връзки се утежниха в допълнение от спора в Украйна. Балтийските републики, които считат опасността от съветско настъпление за действителна, интензивно поддържат Киев в битката му против съветската войска.

Миналата седмица Русия привика краткотрайно ръководещите посолствата на Естония, Латвия и Литва, като ги упрекна, че са " саботирали " идните президентски избори в Русия през март, като са отказали да обезпечат защита на изборните секции в съветските посолства на тяхна територия.

В средата на януари Латвия и Естония взеха решение да прекратят споразуменията си за правна помощ с Русия, като и двете страни показаха като причина нападението на Москва над прилежаща Украйна. През януари Естония отхвърли и да удължи разрешителното за престояване на главата на Естонската православна черква, подчинена Московската патриаршия, като съобщи, че той съставлява риск за националната ѝ сигурност, напомня Агенция Франс Прес.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР