Русия има значителна огнева мощ“ и е безразсъдно да се

...
Русия има значителна огнева мощ“ и е безразсъдно да се
Коментари Харесай

Джефри Сакс: Безразсъдно е да се говори за победа над Русия

Русия има „ забележителна огнева мощност “ и е неразумно да се приказва за победа над страната. Това съобщи пред Си Ен Би Си професорът по стопанска система от Колумбийския университет Джефри Сакс.

Сакс, който е прочут с ролята си на консултант за използването на така наречен шокова терапия в източноевропейските страни при прехода от комунизъм към пазарна стопанска система, сподели, че Съединени американски щати наподобява имат вяра, че могат да победят Москва при военен сблъсък, а Западът поддържа Украйна в напъните й да изтласка Русия.

„ От тази позиция Украйна реши да не продължава договарянията, които бяха в ход. Вместо това Украйна промени метода си и споделя, че в този момент задачата й е да победи Русия “, разяснява той.

„ Това значи ескалация на войната, ескалация на световните рискове, ескалация на икономическите последствия и пропусната опция да се откри излаз от този спор “, добави Сакс.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели по-рано тази седмица песимистична прогноза, че не чака в близко бъдеще да се проведат нови мирни договаряния сред Русия и Украйна.

Вчера Володимир Зеленски съобщи, че стратегическото проваляне на Русия е „ към този момент явно “, само че на Кремъл „ просто му липсва храброст да го признае “.

В края на април министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин сподели, че Съединени американски щати желаят да видят Русия „ отслабена “.

Сакс обаче уточни, че Русия има мощна войска и повече от хиляда дейни нуклеарни бойни глави.

„ Според мен всички тези приказки за победа над Русия са безразсъдни “, сподели той.

„ Огромна заплаха “

Според Сакс сега има огромна заплаха от спомагателна ескалация.

„ Преживях десетилетия на безразсъдна външна политика на Съединени американски щати и се опасявам, че още веднъж сме в сходна обстановка “, сподели той. „ Това не значи, че утвърждавам нашествието на Русия “.

„ Вярвам, че заплахите са доста огромни и че сега има доста доверчивост, към която се причисли и Украйна “, добави Сакс.

По думите му това може да докара до доста опустошения, загуба на живот и „ голяма заплаха за целия свят “, в това число под формата на стопански последствия.

Той добави, че предстоящата кандидатура на Финландия за присъединение към НАТО затруднява постигането на някакво съглашение.

Не всички обаче са съгласни.

Михал Барановски от Германския фонд „ Маршал “ счита, че евентуалното разширение на НАТО към скандинавските страни понижава възможностите за спор с Русия.

Според него е по-вероятно Русия да има борба с Финландия и Швеция, в случай че те не са част от алианса.

„ Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО прави нашите съюзи по-сигурни и понижава вероятността от военна борба с Русия, макар че е ясно, че Москва няма да хареса това “, сподели Барановски.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР