Русия има готовност да се включи в проекта за АЕЦ

...
Русия има готовност да се включи в проекта за АЕЦ
Коментари Харесай

Русия има готовност да се включи в АЕЦ Белене

Русия има подготвеност да се включи в плана за АЕЦ " Белене ". Това стана ясно от диалог сред президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Бойко Борисов. Президентът Путин поздрави министър председателят Бойко Борисов по случай националния празник на България.

В телефонен диалог сред двамата, извършен на 5 март, Путин и Борисов разискаха енергийните планове на територията на страната ни.

Борисов показа концепцията си за развиване на плана за АЕЦ " Белене " като общобалкански. Той добави, че концепцията е била призната с поддръжка от страните от Западните Балкани. Русия има подготвеност да се включи в разискванията при възобновяване на работата по плана, стана ясно от думите на Путин.

Сред дискутираните тематики беше и провеждането на среща сред двамата по време на Българското председателство.

Премиерът ни срещна съветския президент с развиването на тематиката за Западните Балкани, върху която подчертава Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - създаване на транспортна и цифрова съгласуваност в района, както и развиване на електроенергийната и газопреносната инфраструктура.

Газовият хъб " Балкан " също беше разискван по време на диалога сред Путин и Борисов. Дискутирани бях опциите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и цялостни гаранции от страна на Европейската комисия. Проектът по " Турски поток " в огромна част е изпълнен, увери съветският президент. Борисов осведоми Путин, че на 1 юни се чака да бъде приключена интерконекторната връзка сред България и Турция. Изграждане на отклоняване от газопровода, което да доближава директно до хъба, също беше коментирано.

Двустранният разговор сред двамата се развива добре. Това подчертаха Бойко Борисов и Владимир Путин в диалога си и прибавиха, че се следи прогрес в връзките в редица сфери на стопанската система, в търговията и туризма.

Стокооборотът сред двете страни бележи растеж от 24% през 2017 година, а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хиляди, което е с 1,3 на 100 повече от 2016 година Тези данни бяха регистрирани в диалога на високо равнище. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР