Русия има амбицията да се превърне в голям играч на

...
Русия има амбицията да се превърне в голям играч на
Коментари Харесай

Защо Русия цели да стане основния доставчик на пилешко месо за Китай?

Русия има упоритостта да се трансформира в огромен състезател на световния пазар за пилешко месо, възползвайки се от обстановката с вируса по свинете в Китай.

Страната стартира да изпраща пилешко месо в Китай за първи път от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Това се случва в резултат на търсене на по-евтини други възможности на свинското, откакто стана ясно, че обстановката с епидемията е много сериозна. Според анализаторите втората най-голяма стопанска система в света може да загуби 30% от свинете си. Такова стичане на събитията обаче е добре пристигнало за Русия, която желае да развие птицевъдната си индустрия и да се трансформира в главен снабдител за повече страни, написа Bloomberg.

Необходимо е време черноморската страна да преодолее към този момент потвърдилите се съперници на пазара в лицето на Съединени американски щати, Бразилия и Европейски Съюз. Тъй като Русия удвои производството на птиче месо през последното десетилетие, тя към този момент е способна да посрещне потребностите на Китай и се подрежда на шесто място в света като производител на птиче месо.

Китай обаче дълго не е разрешавала вноса на пилешко меко от Русия поради опасения от болест, само че след шестгодишни договаряния страните реализират консенсус. Само за април съветски производители са изпратили 54 тона от хранителния артикул до Пекин. А Руската национална асоциация за месо е декларирала, че може да изпрати десетки хиляди тона за няколко години.

Вносът на пилешко месо няма да реши казуса на Китай и страната ще би трябвало да внася и свинско месо. Но спрямо пилешкото, Русия е дребен експортьор на свинско меса. В дълготрайните ѝ проекти влиза тя да стартира доставки за Китай, Южна Корея и Япония.

Русия, която преди две десетилетия беше най-големият вносител на птиче месо, в този момент изнася за страни в Африка и Азия. Руската национална асоциация за месо твърди, че в случай че се употребява целият потенциал, производството може да нарасне с няколкостотин хиляди тона.

" Ние имаме зърно да захраним птиците и сме натрупали опит през годините ", споделя ръководителят на сдружението Сергей Юшин.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР