Русия и Украйна успяха да се избавят от кълбо от

...
Русия и Украйна успяха да се избавят от кълбо от
Коментари Харесай

Русия и Украйна сключиха газов мир

Русия и Украйна съумяха да се избавят от кълбо от газови проблеми, което не можаха да разплетат през последните близо пет години. Протоколът, който бе разгласен през днешния ден, допуска отвод от нови взаимни искания, евакуиране на искове, погашение от Газпром на близо 2,9 милиарда $ по решение на Стокхолмския арбитраж и съглашение по антимонополното дело против Газпром в Украйна, предава Българска телеграфна агенция.

Страните се споразумяха също така за преноса на газ през идващите пет години и да обсъдят опцията за директни доставки на газ за Украйна през новата година. Президентът на Газпром Алексей Милер заяви пред публицисти, че съгласно протокола за газово съдействие Газпром и Нафтогаз Украйна ще подпишат съглашение за споразумяване на взаимните си искания по настоящите контракти. Така ще бъде възобновен салдото на ползите на страните.

Той добави, че съглашението планува отвод от нови искания, евакуиране на арбитражни и правосъдни искове, по които няма дефинитивни решения и заплащане по признатото дефинитивно решение на Стокхолмския арбитраж. Уточнено бе, че става дума за изплащането на към 2,9 милиарда $ в период до 29 декември. Газпром ще подпише междуоператорско съглашение с компанията оператор на украинската газотранспортна система, а украинската държавна газова компания Нафтогаз - транспортно съглашение, с което ще резервира мощности от системата за транспорт на газ. Уточни Милер, представен от ТАСС.

Организирайки преноса, Нафтогаз ще работи като сътрудник на Газпром и ще поеме рисковете на преходния интервал. Компанията сътрудник ще резервира за пет години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра, в това число 65 милиарда куб. м за 2020 година и по 40 милиарда куб. м за 2021 и идващите години, " при изискване че бъдат открити конкурентни цени ", сподели Милер.

Газпром и сътрудниците му от Украйна приготвят през днешния ден във Виена текста на междуоператорското съглашение, посочи той. Шефът на Газпром добави, че компанията ще подпише с държавно управление на Украйна съглашение, с което ще бъдат анулирани претенциите на Антимонополния комитет на Украйна по отношение на Газпром. Този документ би трябвало да бъдат подписан също до 29 декември. Претенциите на украинския антимонополен орган бяха за 171,9 милиарда гривни, включващи самата санкция и лихвите по нея. Според настоящия курс това са към 7,4 милиарда $, посочи ТАСС.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР