Русия и Украйна се обвиниха взаимно в заговор за организиране

...
Русия и Украйна се обвиниха взаимно в заговор за организиране
Коментари Харесай

Москва и Киев взаимно се винят за заговор срещу Запорожката АЕЦ

Русия и Украйна се упрекнаха взаимно в скрит план за образуване на офанзива против следената от Русия атомна електроцентрала " Запорожие " в южна Украйна, заяви Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е предизвестил френския си сътрудник Еманюел Макрон за съветските " рискови провокации " в централата.

Руските войски превзеха станцията, най-голямото нуклеарно оборудване в Европа с шест реактора, при започване на войната.

Оттогава всяка от страните постоянно упреква другата, че обстрелва централата, рискувайки да провокира нуклеарна злополука.

Ренат Карчаа, консултант на ръководителя на " Росенергоатом ", който ръководи нуклеарната мрежа на Русия, сподели, че Украйна възнамерява да хвърли в централата муниции, примесени с нуклеарни боклуци, превозени от друга от петте нуклеарни станции в страната.

" Под прикритието на тъмнината през нощта на 5 юли украинските военни ще се опитат да нападат гара Запорожие, употребявайки високоточно съоръжение с огромен обхват и безпилотни летателни апарати камикадзе ", сподели Карчаа пред съветската телевизия, представен от съветските осведомителни организации. Той не показа доказателства в поддръжка на изказванието си.

Зеленски написа в " Туитър ", че е уведомил Макрон в телефонен диалог, че " окупационните войски приготвят рискови провокации в Запорожската (атомна централа) ".

И добави, че са се разбрали с Макрон да " държат обстановката под оптимален надзор дружно с МААЕ ", Международната организация за атомна сила на Организация на обединените нации.

 Русия е минирала охладителната система на Запорожката АЕЦ, настояват в Киев Русия е минирала охладителната система на Запорожката АЕЦ, настояват в Киев

Изявление, оповестено от украинските въоръжени сили, цитира " оперативни данни ", съгласно които " взривни устройства " са били сложени на покрива на третия и четвъртия реактор на станцията във вторник. Атака е била допустима " в близко бъдеще ".

" Ако бъдат взривени, те няма да повредят реакторите, само че ще основат усещане, че е имало обстрел от украинска страна ", се споделя в изказването, в което се прибавя, че украинската войска е " подготвена да работи при всевъзможни условия ".

Зеленски и украинските военни също не предоставиха доказателства за своите изказвания, написа Ройтерс.

Нито един от реакторите на централата не създава електричество, като реакторите единствено се поддържат в техническа подготвеност.

В нощното си видеообръщение Зеленски сподели, че Русия възнамерява да " симулира офанзива против централата. Или може да имат някакъв различен сюжет.

" Но във всеки случай светът вижда - и не може да не вижда, че единственият източник на заплаха за Запорожката атомна електроцентрала е Русия. И никой различен. "

Ядреният контролен орган на Организация на обединените нации, се пробва повече от година да подписа договорка, с цел да подсигурява, че централата е демилитаризирана и да понижи рисковете от нуклеарна повреда.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Грос три пъти централата след завладяването й от Русия, без да успее да реализира съглашение за предотвратяване на оборудването от обстрел.

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк сподели пред украинската телевизия, че Гроси се е оказал неефикасен в опитите си да поддържа сигурността в централата.

" Всяко злополучие в Запорожие можеше да бъде предотвратено, в случай че (Гроси) беше явен през цялото време, вместо клоунадата, която прави този човек ", сподели Подоляк, обвинявайки МААЕ в погрешен метод към казуса.

" И когато бедствието се случи, той ще каже, че те нямат нищо общо и че е предизвестил за заплахите ", добави съветникът на президента.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР