Русия и Украйна атакуваха взаимно позициите си в Източна Украйна

...
Русия и Украйна атакуваха взаимно позициите си в Източна Украйна
Коментари Харесай

Няма Коледно примирие на бойното поле в Украйна

Русия и Украйна нападнаха взаимно позициите си в Източна Украйна в петък без никакви признаци, че ще съблюдават 36-часово помирение, подредено едностранно от съветския президент Владимир Путин за отбелязване на православната Коледа в района, осведоми Reuters .

В петък сутринта - Бъдни вечер за руснаци и доста украинци - съветски снаряди удариха Краматорск, украински град покрай фронтовата линия в индустриалния район Донецк “, заяви кметът на града.

" Краматорск е под обстрел. Стойте в убежища “, написа в обществените мрежи Александър Гончаренко. Той не даде детайлности за вредите.

Кремъл подреди примирието да стартира в 12:00 ч., без да прецизира за коя часова зона става дума.

В изненадващо известие в последната минута в четвъртък Путин едностранно подреди на войските си да съблюдават помирение от петък, с цел да преминат през съветската православна Бъдни вечер и Коледа, ход, който беше отритнат като трик от Украйна и нейните съдружници.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли неотложно концепцията, заявявайки, че задачата е да се спре напредването на украинските сили в Донецк и по-широкия източен район на Донбас и да се привлекат повече от силите на Москва.

" Сега те желаят да употребяват Коледа като прикритие, въпреки и за малко, с цел да спрат настъплението на нашите момчета в Донбас и да приближат оборудването, боеприпасите и мобилизираните войски до нашите позиции “, сподели Зеленски във видеообръщението си в четвъртък вечер.

Военният общоприет щаб на Украйна сподели, че неговите бойци са отблъснали голям брой съветски офанзиви през миналия ден, като Москва се е съсредоточила върху опитите си да превземе градове в Донецк, в това число Бахмут, където се водят най-тежките борби през последните седмици.

" Врагът концентрира главните си старания върху опити за определяне на надзор над Донецка област “ без триумф, се споделя в изказване на Генералния щаб, добавяйки, че Украйна и Русия са нанесли голям брой въздушни удари през последния ден.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън допусна, че предлагането на Путин за преустановяване на огъня е симптом на обезсърчение. " Мисля, че се пробва да вдиша малко О2 “, сподели той пред кореспонденти в Белия дом.

Руският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов отговори във Facebook, казвайки: " Вашингтон е подготвен да се бие с нас " до последния украинец “.

Дмитрий Полянски, началник на непрекъснатата задача на Русия в Организация на обединените нации, написа в Туитър, че реакцията на Украйна е " още едно увещание с кого се бием в #Украйна – безмилостни националистически нарушители, които... нямат почитание към свещените неща “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР