Русия и Турция се договориха за деескалация на напрежението в

...
Русия и Турция се договориха за деескалация на напрежението в
Коментари Харесай

Путин и Ердоган се разбраха за спиране на огъня в Идлиб след маратонски преговори

Русия и Турция се договориха за деескалация на напрежението в сирийската провинция Идлиб след траялите към шест часа договаряния сред съветския президент Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, оповестяват съветските медии.

Путин посочи по време на конференцията след договарянията сред двамата, че Русия и Турция са се договорили по общ документ за споразумяване на спора в Сирия.

От своя страна Ердоган съобщи, че връзките сред Русия и Турция са извънредно значими за Анкара. Той акцентира, че са налице нарушавания на споразуменията от Сочи (между Русия, Турция и Иран от 2018 г.), които " доведоха до набези против цивилното население " в Идлиб.

" Неприемливо е всички, които живеят в провинцията, да се считат за терористи ", настоя Ердоган, поставяйки под въпрос позицията на Русия, която поставя под общия знаменател " терористи " всички воюващи в Идлиб, без да прави разграничаване сред екстремистки и джихадистки групировки, от една страна, и бунтовници и по-умерена съпротива на сирийския президент Башар Асад, от друга.

Днес в среднощ ще бъде въведен режим на преустановяване на огъня , добави турският държавен глава.

Путин пък акцентира: " Не постоянно сме съгласни с нашите турски сътрудници в оценките си за протичащото се в Сирия, само че всякога в сериозни моменти, разчитайки на постигнатото високо равнище на двустранните връзки, до момента успяхме да намерим общо съображение по зародилите противоречиви въпроси и стигахме до допустими решения. Това се случи и този път. "

Руският държавен глава съобщи още: " В резултат на нашите договаряния постигнахме единодушие за взаимен документ, чиито клаузи ще бъдат оповестени от външните министри. Той дефинира решенията, които ние, дружно с президента на Република Турция, господин Ердоган, изработихме по време на днешните съвещания. Изразявам вяра, че тези съглашения ще послужат като добра основа за преустановяване на военните дейности в зоната за деескалация в Идлиб, прекъсване на страданията на цивилното население, както и прекъсване разпространяването на филантропичната рецесия. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР