Русия и Турция са постигнали споразумение за създаване на демилитаризирана

...
Русия и Турция са постигнали споразумение за създаване на демилитаризирана
Коментари Харесай

Путин и Ердоган се разбраха за Идлиб - създават демилитаризирана зона

Русия и Турция са постигнали съглашение за основаване на демилитаризирана зона към сирийската провинция Идлиб.

Това съобщи съветският президент Владимир Путин след диалога си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сочи.

„ Решихме да създадем демилитаризирана зона с дълбочина 15-20 км. по линията на контакт сред въоръжената съпротива и държавните войски до 15 октомври тази година “, сподели Путин.

„ На извършената среща ние разгледахме в детайли обстановката [в провинция Идлиб] и взехме решение да създадем по линията на контакта на въоръжената съпротива с държавните войски до 15 октомври 2018 година демилитиразирана зона с дълбочина 15-20 км. с извеждане оттова на коренно настроените бойци, включително „ Джебхат ан-Нусра “, съобщи Путин.

Освен това до 10 октомври по предложение на Ердоган се възнамерява „ осъществяването на извеждане от тази зона на тежкото въоръжение, танкове, реактивни системи за залпов огън, оръдия и миномети на всички опозиционни групировки “.

Според думите на Путин контролът в демилитаризираната зона ще се прави от руско-турски мобилни патрулни групи. Не по-късно от края на годината ще се възвърне придвижването по пътя Алепо-Латакия и Алепо-Хама.

Путин означи, че вследствие на съвещания с неговия турски сътрудник съумели да реализират „ съгласувани решения “. Руският президент не пропусна да означи, че „ има заплаха от страна на бойците, които са съсредоточени там, и във връзка с град Алепо и на нашите военни обекти на територията на Сирия – в Тартус и Хмейми “.

Ердоган акцентира след срещата, че с Путин са се разбрали радикалните групировки да бъдат отстранени от Идлиб. „ Идлибският въпрос е належащо да бъде решен в духа на процесите от Астана. Територията, която се намира под контрола на сирийската войска и опозицията, е належащо да се демилитаризира. Заедно с Русия ще поставим всички старания, с цел да отстраним всички радикални групировки от тези тери4тории “.

Успоредно с това съветският министър на защитата Сергей Шойгу успокои света, че нова военна интервенция в сирийската провинция няма да има.

Ердоган: Нас ни предложения сирийският народ

Страхове и пресмятания задържат офанзивата на Асад в Идлиб

Размяна на закани, подправени вести и тежки договаряния преди офанзивата на Асад в Идлиб

Нова тактика на Тръмп за Сирия допуска продължително наличие на Съединени американски щати

Съединени американски щати: Имаме доказателства, че се приготвя химическа офанзива в Идлиб

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР