Русия и Турция подписаха меморандум за създаването на съвместен център

...
Русия и Турция подписаха меморандум за създаването на съвместен център
Коментари Харесай

Русия и Турция подписаха меморандум за наблюдение на Нагорни Карабах

Русия и Турция подписаха меморандум за основаването на взаимен център за контрол на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах. Това се случи по време на конференция на съветския министър на защитата Сергей Шоргу и турския му сътрудник Хулуси Акар, съобщи ТАСС.

До съглашение се е стигнало след договаряния, свързани с конфликтната зона. Според Шойгу извършената по-рано среща сред водачите на Азербайджан, Армения и Русия, както и разполагането на войски, които да спомогнат за прекратяването на военните дейности, основават условия за връщане към мирния живот на жителите след сраженията, лишили живота на стотици от края на септември насам.

Новосъздаденият център ще е на територията на Азербайджан. Той ще събира, обобщава и удостоверява информация за ситуацията в Нагорни Карабах. Там ще се преглеждат и тъжби, въпроси и проблеми, свързани с нарушение на постигнатите досега съглашения сред страните.

Тази седмица Армения и Азербайджан подписаха четвърто помирение за преустановяване на военните дейности в сепаратистката територия благодарение на Владимир Путин. По силата на тристранното съглашение съветският държавен глава активизира контингент от близо 2000 военни, 470 единици техника, както и военни и транспортни самолети. Вече трети ден те не престават да са в района. Засега не се възнамерява Турция да изпраща подкрепление.

Актът сред двете страни е ключов в разрешаването на разногласието, откакто по-рано висши турски служители показаха подготвеност да поддържат Азербайджан при нужда.

На този декор в Армения жители стачкуват с искане на оставката на премиера Никол Пашинян поради примирието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР