Русия и Китай с обща декларация от днес призоваха НАТО

...
Русия и Китай с обща декларация от днес призоваха НАТО
Коментари Харесай

Русия и Китай заедно против разширяване на НАТО и независимост на Тайван

Русия и Китай с обща декларация от през днешния ден приканиха НАТО да спре да се уголемява, а Москва съобщи, че изцяло поддържа Пекин по въпроса с Тайван и се опълчва на концепцията за тайванска самостоятелност под каквато и да било форма, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Декларацията, която съдържа сурови рецензии във връзка с Съединените щати, бе оповестена по време на визитата на съветския президент Владимир Путин в Пекин по случай откриването на Зимните олимпийски игри.

Путин и китайският президент Си Цзинпин организираха топъл и изчерпателен диалог в Пекин и окачествиха връзките сред Китай и Русия като развито партньорство от специфичен темперамент, съобщи Кремъл.

Путин заяви за ново огромно газово съглашение с Китай, което е още един симптом за задълбочаване на връзките сред Москва и Пекин на фона на белязаните им от напрежение връзки със Запада.

" Руската страна показва още веднъж поддръжката си за правилото " Един Китай ", като удостоверява, че Тайван е неразделна част от Китай и се опълчва на всякаква форма на самостоятелност на Тайван ", се споделя в декларацията.

Китай и Русия показаха опасенията си по отношение на " напредването на проектите на Съединени американски щати да развие световна система за ракетна отбрана и да разположи свои детайли в разнообразни райони по света, комбинирани със основаването на високоточни неядрени оръжия за обезоръжаващи удари и други стратегически цели ".

Пекин и Москва обявиха, че се опълчват на по-нататъшното уголемение на НАТО и приканиха алианса да се откаже от " идеологизираните си подходи от времената на Студената война ".

Искането НАТО да спре разширението си на изток е едно от основните претенции на Кремъл в опълчването му със Запада по въпроса с Украйна. Съединени американски щати отхвърлиха част от основните претенции на Москва, само че обявиха, че са подготвени да разискват други тематики, като да вземем за пример тази за контрола върху оръжията.

Китай поддържа настояванията на Русия за основаването на юридически обвързващи гаранции за сигурността в Европа, се споделя в взаимната декларация.

Кремъл заяви, че Путин и Си са разискали също по този начин нуждата от разширение на търговията в национални валути поради непредсказуемостта към използването на $.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР