Русия едностранно отложи преговорите за ядрено разоръжаване с представители на

...
Русия едностранно отложи преговорите за ядрено разоръжаване с представители на
Коментари Харесай

Русия отказа да преговаря със САЩ в Кайро за ядрените оръжия

Русия едностранно отсрочи договарянията за нуклеарно разоръжаване с представители на Съединени американски щати в Кайро, които бяха планувани за тази седмица. Това декларират от посолството на Съединени американски щати в Москва, представени от съветския вестник " Комерсант " и " Ройтерс ".

Длъжностни лица от двете страни трябваше да проведат среща в египетската столица от 29 ноември до 6 декември, с цел да обсъдят възобновяването на инспекциите според новия Договор за понижаване на стратегическите оръжия (СТАРТ).

Посолството на Съединени американски щати в Русия прецизира, че ще бъдат препоръчани нови дати.

Руското външно министерство удостовери решението, без да уточни причина за забавянето.

В началото на 2021 година Русия и Съединени американски щати се договориха да удължат контракта СТАРТ без каквито и да е било спомагателни условия, както е предложила Москва.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани на 1 август Русия и Китай да стартират договаряния за надзор на нуклеарните оръжия, като акцентира, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

Въпреки че и двете страни не престават да съблюдават Договора СТАРТ даже след началото на спора в Украйна, при започване на август Кремъл разгласи, че стопира инспекционните действия по него заради рестриктивните мерки за пътешестване, наложени на Русия. От Кремъл са безапелационни, че глобите " дейно лишават Руската федерация от правото да прави инспекции на американска територия ", се споделя в изказване на съветското външно министерство.

Това би могло да се изтълкува и като намек от страна на Кремъл, че Русия не се е отказала да прибегне да приложимост на нуклеарна мощ в спора с Украйна, макар предизвестията на Съединени американски щати и НАТО и " затишието " от страна на Москва да приказва по тази тематика.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР