Русия е задържала учен в Сибир по подозрение в държавна

...
Русия е задържала учен в Сибир по подозрение в държавна
Коментари Харесай

Русия арестува учен по подозрение за колаборация с китайските тайни служби

Русия е задържала академик в Сибир по съмнение в държавна измяна за хипотетично съдействие с китайските служби за сигурност. Това заяви държавната осведомителна организация ТАСС, базирайки се на районните управляващи.

Дмитрий Колкер, лекар по физика и математика в Новосибирския държавен университет , на чийто уеб страница се споделя, че е началник на лаборатория за квантови оптични технологии, беше арестуван по обвиняване в държавна измяна, заяви ТАСС, представена от новосибирския правосъден отдел.

Колкер и Съветският регионален съд в Новосибирск, един от най-големите градове в Русия, ситуиран на към 2800 км източно от Москва, не дадоха отговор на настояванията за коментар. Адвокатът на Колкер не беше открит.

Редица съветски учени бяха задържани и упрекнати в държавна измяна през последните години за хипотетично предаване на чувствителни материали на чужденци. Критиците на Кремъл споделят, че арестите постоянно произтичат от неоснователна параноя.

Държавната измяна се санкционира с до 20 години затвор .

ТАСС цитира фамилията на Колкер, че той е упрекнат в съдействие с китайските служби за сигурност. Колкер преди този момент е изнасял лекции на интернационална конференция в Китай и в този момент е бил изместен в затвор в Москва, синът му, сподели Максим.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР