Русия е внесла над 1 милиард долара усъвършенствани американски и

...
Русия е внесла над 1 милиард долара усъвършенствани американски и
Коментари Харесай

Русия е внесла модерни военни американски и европейски чипове за над $1 милиард миналата година

Русия е внесла над 1 милиард $ усъвършенствани американски и европейски чипове предходната година. Това се случва на фона на рестриктивните мерки, предопределени да попречат на военните да се снабдят с технологии, които да се употребяват за войната си в Украйна.

Данните, които разкриват това са на съветската митническа работа, представени от Bloomberg. СПоред класифицираната информация повече от половината от импортираните полупроводници и интегрални схеми през първите девет месеца на 2023 година са създадени от американски и европейски компании.

Сред фирмите са огромни имена като Intel Corp, Advanced Micro Devices и Analog Devices Inc., както и европейските марки Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV и NXP Semiconductors NV. Няма обаче догатки, че фирмите са нарушили законите за наказания. Данните не демонстрират кой е изнесъл технологиите в Русия, от кое място са били изпратени и по кое време са били създадени стоките.

От своя страна фирмите обявиха, че изцяло дават отговор на условията за наказания, прекратиха активността си в Русия и разясняват, че работят за противопоставяне на противозаконното отклонение на артикули, в това число с държавни органи.

Продължаващите доставки технологии за съветската военна машина разрешиха на Русия да продължи да създава бойни танкове и други оръжия, както и ракети.

Обяснението: огромна част от тези технологии влизат в в Русия посредством реекспорт от трети страни, в това число Китай, Турция и Обединените арабски емирства. Съединени американски щати и Европейски Съюз се пробват да създадат по този начин, че има блокиране на тези направления.

Дистрибуторите са виновни за огромна част от продажбите на на чипове и те от своя страна ще имат голям брой снабдители. Производителите не постоянно са задължени да наблюдават къде отиват техните артикули след продажбата им на тези компании, макар че някои характерни чипове за военна приложимост би трябвало да бъдат следени.
 Американски чипове попадат във военното съоръжение на съветската войска, макар глобите. Как се случва това?
Американски чипове попадат във военното съоръжение на съветската войска, макар глобите. Как се случва това?

Само през 2022 година Русия е внесла полупроводници на стойност 2,5 милиарда $ по отношение на 1,8 милиарда $ през 2021 година

Митническите данни демонстрират, че Русия е внесла чипове за 1,7 милиарда $ през първите девет месеца на предходната година.

Сред тях са артикули от Intel, Analog Devices и AMD, откакто са включени притежаваните от тях марки като Altera на Intel и Xilinx на AMD. Американските и европейските компании в листата имат общи доходи от десетки милиарди долари през 2023 година

Има и артикули от китайски производители и тайванската Realtek Semiconductor Corp., които също са в топ 20 на фирмите, чиито чипове Русия внася. Страната е внесла артикули на Semiconductor на стойност от към 17 милиона $. Няма индикации, че тайванската компания е изнасяла чипове непосредствено в Русия или е знаела, че нейните артикули са се озовали там.

Данните на съветските митници демонстрират, че броят на декларациите и общият годишен размер в тегло на доставките на чипове са спаднали от 2021 година насам. От това може да се допусна, че Русия заплаща повече за артикули, тъй като разноските за избягването на рестриктивните мерки нарастват и типът на продуктите, които Москва доставя, се трансформираха от началото на войната.

Русия спря да разгласява публични данни малко след нахлуването си в Украйна. Федералната митническа работа съобщи, че краткотрайно не дава данни за външната търговия.

Според Киевското учебно заведение по стопанска система Русия е внесла военни артикули за 8,77 милиарда $ сред януари и октомври предходната година, което е спад от единствено 10% спрямо интервала преди глобите.

Какво считат фирмите?

Intel съобщи, че съблюдава " всички използвани разпореждания за експорт и наказания ", а договорите му изискват клиентите и дистрибуторите да съблюдават същите разпореждания. Компанията има " нулева приемливост към заобикаляне на нейните условия ".

AMD съобщи, че ръководи стратегии " за попречване и поправяне на следпродажбеното придвижване на артикули на AMD в нелегитимни канали ".

Texas Instruments съобщи, че всички доставки на продуктите й в Русия " са противозаконни и неразрешени ". Специален екип следи продажбата и доставката на артикули и компанията подхваща дейности.

Analog Devices съобщи, че е прекратил активността си в Русия, Беларус и окупираните райони на Украйна, когато войната стартира. " Всяка доставка след глобите в тези райони е директно нарушаване на нашата политика и е резултат от неоторизирана препродажба или отклонение на артикули. "

Infineon съобщи, че е " взела огромни ограничения за прекъсване на всички директни и непреки доставки до Русия ". Тя е декларирала на своите дистрибутори по целия свят да предотвратят отклоняването на нейните артикули или услуги към Русия ид а се преценяват със глобите.

Президентът на Microchip Ганеш Мурти съобщи, че компанията осъжда противозаконното потребление на нейните артикули и " ние се грижим да поддържаме целостта на веригата за доставки ".

Marvell съобщи, че на неговите дистрибутори и клиенти е неразрешено да реекспортират продуктите му в Русия и преглежда отчетите от дистрибуторите. Компанията продава малко количество артикули на дистрибутори, от които се изисква да дават отчети.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР