Русия е предплатила до края на 2024 г. да ползва

...
Русия е предплатила до края на 2024 г. да ползва
Коментари Харесай

Анализаторът Пл. Димитров: Ще останем ли единственият транзитьор на руски газ за Европа?

Русия е предплатила до края на 2024 година да употребява маршрута през България на притежателя " Булгартрансгаз. Това сподели Пламен Димитров от Българското геополитическо сдружение.

" България от този месец за пръв път се трансформира в транзитьор на неруски газ - имало е неголеми доставки за Молдова на азербайджански газ, който е минал през интерконектора Гърция-България. Румъния е подписала контракт с азербайджанския консорциум " Шах-Дениз " да получи от началото на идващия месец към 900 млн. куб. метра газ, всички от тях ще минат през интерконектора... Последните четири-пет дни има удвояване на размерите, които влизат (в България през връзката) - също така, което България получава по контракт с Азербайджан, очевидно и друга страна черпи от този газ. Ако продължава по този начин, през 2023 година потенциалът на интерконектора ще бъде претрупан изцяло, тъй като предварителните контракти бяха за към 50% натоварване, само че обстановката в този момент е друга. "

Главна задача на българската енергийна дипломация би трябвало да е да получи достъп до терминалите за полутечен природен газ на Турция и скорошните визити на български делегации по тематиката са " доста обнадеждаващи стъпки ", сподели още Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Димитров надали ще се стигне до състояние България да влезе в ръководството на рафинерията на " Лукойл " до Бургас, само че " по-големи драми " може да настъпят към края на дерогацията през 2024 година, в случай че оборудването не е готово да работи с неруски нефт.

Руският газ по " Балкански поток " остава единственият източник на газ за Сърбия, само че страната води договаряния са доставки от Азербайджан, сподели Димитров.

Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария оповестиха старта на план за електропреносна мрежа под Черно море, в който България няма да взе участие. Азербайджан и Грузия имат
огромен капацитет за ВЕИ произвеждане на ток, което съответствува с задачите на Европейски Съюз за понижаване на изкопаемите горива, разяснява Димитров.

По-вероятно е да няма дефицити на газ в Европейски Съюз през зимата поради пълнте складове и доставки на LNG, само че остават опасенията за зимата на 2024 година

Съгласуваният от енергийните министри на Европейски Съюз таван от 180 евро/MWh за ценaта на газа няма да има изключително огромно значение поради много по-ниските равнища на пазарите сега (под 100 евро/MWh в сряда за януарски фючърси на TTF в Нидерландия).

Заради настъпилата зима и мъртвило на бойните дейности президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се пробват да засилят външната си поддръжка с визити надлежно в Беларус и Съединени американски щати - не се знае по какъв начин тъкмо Лукашенко може да помогне, до момента в който Киев се надява да получи Противовъздушна отбрана системи и по-далекобойни ракети.

В момента няма изгледи Москва и Киев да се срещнат за договаряния, защото и двете не отстъпват от своите позиции и претенции, а нито една не е претърпяла задоволително огромна загуба на бойното поле, добави Димитров.

Според него Путин няма потребен ход - няма боен запас, с цел да настава и завладее нови украински теротории, а не може да отстъпи анексираното, тъй като това ще има тежки политически последици...

Не е реалистично да се чака съветско навлизане в Приднестровието и Молдова след отдръпването от Херсон, въпреки това да е било част от първичния проект на Кремъл, счита Димитров.

В коментар за възможното изтощение на съветските ресурси от ракети, той сподели, че евентуално никой не знае какви са те и какъв брой бързо съветската промишленост може да ги попълня. Русия към момента разполага със съществени запаси и е по-силната на бойното поле, минимум като количество, подсети той. Москва има и към четири пъти по-голям демографски капацитет от Киев.

" Русия е надалеч от капитулация ", сподели още той.

Има изостряне на опълчването сред кремълските олигарси като на напред във времето излизат фигури като Евгений Пригожин, обвързван с частната войска " Вагнер ", както и сред силовите структури на страната. Това не демонстрира загуба на позиции на Путин, както се чете в анулацията на годишната му пресконгеренция, разяснява Димитров.

" Той няма с какво да се похвали на тази конференция... Засега Путин заобикаля да дефинира задачите на тази " специфична военна интервенция ", с цел да не стане ясно, че те се провалят. Той не може да каже нито какъв брой време ще продължи войната, нито дали още веднъж ще има готовност след месеци. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР