Русия е правила изпитания върху брави като начин за използването

...
Русия е правила изпитания върху брави като начин за използването
Коментари Харесай

Русия е изпробвала бойни отровни вещества върху брави, обяви Великобритания

Русия е правила тествания върху брави като метод за потреблението на нервнопаралитични субстанции, а също е хаквала имейлите на Сергей Скрипал и щерка му Юлия най-малко от 2013 година насам.

Това демонстрира оповестена от Англия информация, която до момента беше класифицирана, по отношение на офанзивата против двамата в британския град Солсбъри на 4 март, оповестява " Гардиън ".

Британските управляващи разгласиха разследваща информация, свързваща Русия с нападението против съветския двоен сътрудник, в това число изказванията, че Москва е правила тествания върху брави като метод за потреблението на нервнопаралатични субстанции и че съветското военно разузнаване е пробило имейлите на двете жертви най-малко от 2013 година насам.

Твърденията са направени в писмо от сър Марк Седуил, консултант по националната сигурност на Обединеното кралство, до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Изключително рядко английските управляващи разгласяват сходна класифицирана разследваща информация.

Letter to the Nato secretary general by The Guardian on Scribd


В писмото Седуил, който има взор върху работата на всички английски шпионски служби, е употребявал част от разследващата информация, на която английският министър председател Тереза Мей се базира, в изказването си пред английския парламент, в което разгласи, че Русия е " доста евентуално " да стои зад офанзивата против Сергей и Юлия Скрипал.

Той показва, че нервнопаралитичното вещество новичок е било създадено в съветския проучвателен център в град Шихани като част от стратегия за нападателни химически оръжия под кодовото име " Фолиант ".

Според Седуил Русия e разглеждала най-малко някои от своите дезертьори като " законни цели за нападение ", с догатката, че измежду тях може да е бил Сергей Скрипал като някогашен чиновник на съветското военно разузнаване (ГРУ), който беше наказан от Русия за шпионаж през 2004 година откакто работил за английската разследваща работа МИ-6.

" Имаме информация, индикираща интерес на съветските разследващи служби към семейство Скрипал, датиращ обратно във времето най-малко до 2013 година, когато имейли на Юлия Скрипал са били хакнати от киберспециалисти на ГРУ ", написа Седуил.

Той споделя още: " През 2000-те години поставя началото на стратегия за тестване на средства за доставка на бойни химически субстанции и да образова личен състав от специфичните елементи в потреблението на тези оръжия. Тази стратегия след това включваше следствие на методите за доставка на нервнопаралатични субстанции, в това число посредством използване върху брави. През последното десетилетие Русия е произвела и складирала дребни количества новичок в границите на една и съща стратегия. "

Той съобщи, че Русия е траяла да създава дребни количества новичок през последното десетилетие.

" Програмата за химически оръжия на Русия продължи след рухването на Съветския съюз. До 1993 година, когато Русия подписа конвенцията за химическите оръжия, е евентуално част от новичока да е минал тестванията за приемане, което да разреши потреблението му от съветската войска ", добавя Седуил.

" Русия не е оповестила при подписването на конвенцията за химическите оръжия, че работи върху новичок. Русия е разработвала още новичок след утвърждението на конвенцията. В средата на 2000-те години президентът Путин е взел участие компактно в програмата за химически оръжия на Русия. Много малко евентуално е някоя някогашна руска република (различна от Русия) да е разработвала химически оръжия след оповестяването на самостоятелност. Малко евентуално е новичок да бъде създаден и употребен от недържавни участници (например незаконна или терористична групировка).

Решението за издание на разследващата информация е частично в отговор на войната на думи с Русия, която неведнъж отхвърли, че е виновна за нападението против Скрипал, като приведе десетки различни сюжети.

Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), която е обвързвана с Организация на обединените нации, удостовери през вчерашния ден, че нервнопаралитично вещество новичок е било употребявано при офанзивата в Солсбъри.

Седуил прибавя: " Бих желал да споделя с вас и нашите съдружници спомагателна информация по отношение на нашата оценка, че е доста евентуално съветската страна да е виновна за офанзивата в Солсбъри. Само Русия разполага с техническите средства, оперативния опит и претекста. "

Терминът " доста евентуално " нормално се употребява от разследващите служби, когато считат, че нещо е 100 % несъмнено, защото те не желаят да изразят това мнение изрично, с цел да не се окаже в последна сметка неправилно.

" Русия има потвърден опит в осъществяването на подкрепяни от страната убийства ", безапелационен е Седуил.

Той заключава: " Следователно ние продължаваме да считаме, че Русия е виновна и няма правдоподобно различно пояснение. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР