Русия е поискала от Казахстан да достави 100 000 тона

...
Русия е поискала от Казахстан да достави 100 000 тона
Коментари Харесай

Русия се запасява с петрол от Казахстан след украинските удари по рафинерии

Русия е поискала от Казахстан да достави 100 000 тона бензин при положение на дефицит на гориво. Това заяви, като се базира на три източника. Един от събеседниците на организацията твърди, че договорката към този момент е контрактувана, само че казахстанските управляващи към този момент отхвърлят.

Новината идва на фона на от ден на ден сполучливи офанзиви с украински дронове против съветски рафинерии надалеч от фронта. На 2 април дронове удариха в Елабуга и рафинерия " Танеко " в Нижнекамск . Те се намират в съветската република Татарстан, на над 1100 км. от фронта.

Като причина за сходно искане от страна на съветските управляващи източниците на изданието виждат обстоятелството, че ударите на украинските сили са извадили от строя повече от 15% от потенциала на Русия за преправка на петрол.

В Русия седмичното произвеждане на бензин и дизел продължава да понижава поради офанзивите на украински дронове против рафинериите. По данни на Росстат към края на март производството на бензин в Русия е намаляло с 14% в годишно изражение, а производството на дизелово гориво - със 7%.

Русия внезапно усили вноса на бензин от Беларус. През февруари в страната са влезнали 590 тона беларуски бензин, а през март общото количество доближава 3000 тона.

През март бяха ударени рафинерия на " Роснефт " в Рязан и рафинерия на " Лукойл " в Кстов в Нижегородска област. Те са измежду 10-те най-големи в Русия. Не се оповестява какъв брой време ще продължи ремонтът.

Нападнати бяха също рафинерия в Славянск в Краснодарския край, както и рафинерии в Сизран и Куйбишев в Самарска област.

Общо 15 рафинерии в 10 района на Русия са атакувани от началото на годината. Общият им потенциал за пречистване е 192 млн. тона нефт годишно. Официално Киев не е поел отговорност за нападенията против съветските петролни рафинерии.

Междувременно " Файненшъл таймс " заяви, че Вашингтон е призовал Киев да спре да нападна енергийната инфраструктура на Русия. Според Съединени американски щати ударите по тези уреди могат да доведат до повишение на международните цени на петрола и да предизвикат ответни дейности на Москва против енергийната инфраструктура на Украйна.

В отговор Москва удари на 22 март водноелектрически централи и значими обекти в електропреносната мрежа на Украйна, като.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР