Русия е поела ангажимент да повиши износа на газ за

...
Русия е поела ангажимент да повиши износа на газ за
Коментари Харесай

Лавров: Русия ще повиши износа на газ за Турция и ще създаде газов хъб в страната

Русия е поела ангажимент да увеличи износа на газ за Турция и да сътвори там " газов център ", съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, откакто беседва с турския си сътрудник Хакан Фидан в Москва, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Лавров сподели още, че съветският президент Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат скоро. Според два турски източника срещата ще се организира в съветския курорт Сочи на 4 септември и съществена тематика на диалога на двамата президенти ще бъде износът на зърно през Черно море.

Лавров съобщи, че Русия е подготвена да се върне към черноморската зърнена договорка, която позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море, незабавно щом бъдат подхванати съответни ограничения за разрешаване на всички проблеми, свързани със съглашението. Русия се изтегли от договорката през юли, като съобщи, че западните наказания пречат на личния ѝ експорт на храни и торове, напомня Ройтерс.

" Като се има поради, че президентите Путин и Ердоган се приготвят за идната си среща, считам, че през днешния ден можем да разгледаме в детайли въпросите, които ще бъдат сложени за разискване ", съобщи съветският външен министър преди началото на срещата с Фидан, съобщи ТАСС.

По думите на Лавров неофициалната среща на високо ниво сред двамата президенти ще се състои " в най-скоро време " и на нея водачите ще " прегледат всички области на нашето партньорство ". " Отбелязваме динамичното развиване на двустранните връзки, продължава интензивният, изпълнен с доверие политически разговор, преди всичко на най-високо ниво, сред президентите Путин и Ердоган, които в последно време поддържат постоянни контакти ", означи външният министър.

Турция ще продължи да поставя старания за разрешаване на спора в Украйна, като счита, че това е допустимо единствено със средствата на дипломацията, съобщи от своя страна турският външен министър Хакан Фидан.

„ Нашата изходна точка е, че във войната не може да има спечелили. Не сме се отказвали от напъните си за спокойно разрешаване на спора в Украйна и имаме желание да продължим посредническите си старания в тази тенденция “, сподели Фидан.

Той съобщи още, че възобновяването на зърнената договорка е значимо за обезпечаването на продоволствената сигурност.

„ Нашата работа (в рамките на възобновяването на зърнената сделка) ще продължи. Това съглашение е извънредно значимо както за международната продоволствена сигурност, по този начин и за стабилността и мира в Черноморския район “, счита Фидан.

Освен това турският външен министър благодари на Русия за помощта, оказана за превъзмогването на следствията от земетресенията и горските пожари през тази година. „ Благодаря на съветските другари за проявената взаимност и оказаната помощ след земетресенията и за изпращането на два противопожарни самолета за битка с горските пожари “, сподели Фидан на конференцията с Лавров.

Той добави, че „ връзките сред Турция и Русия имат отдавнашни корени и история “ и че двете страни са „ едни от страните от района, които най-добре се познават една друга “.

Фидан заяви, че на следващия ден има планувана среща с съветския министър на защитата Сергей Шойгу.

Главна тематика на днешния диалог на Фидан и Лавров беше зърнената договорка, обстановката в Украйна, двустранните връзки, ситуацията в Сирия и в Южен Кавказ.

Двамата външни министри означиха, че диалогът им е бил подготовка на срещата на президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, която ще се организира в скоро време в Сочи.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР