Русия е открила нов боен фронт с НАТО, като атакува

...
Русия е открила нов боен фронт с НАТО, като атакува
Коментари Харесай

"Уолстрийт джърнъл": Русия води хакерска кампания срещу мобилни телефони на военни от НАТО

Русия е разкрила нов военен фронт с НАТО, като нападна смарт телефони на бойци от алианса, заяви през днешния ден "Уолстрийт джърнъл ", като се базира на западни военни източници.

Според изданието бойци, офицери и държавни представители от Организацията на Северноатлантическия контракт настояват, че Русия води акция за навлизане в смарт телефони на военния личен състав. Целта съгласно тях е придобиване на оперативна информация, оценка на числеността на формированията, а също и заплашване на потребителите на устройствата. Характерът на акцията свидетелства за съгласуваност на държавно равнище и няма подозрение, че тя е дело на Русия, споделят източниците. По думите им в интервенцията се употребяват дронове с усъвършенствана инсталация за електронно наблюдаване, която е съвсем недостъпна за цивилни лица.

Мишена на акцията са служещите в батальоните на НАТО, ситуирани тази година в Полша и балтийските републики. Сред атакуваните е подполковникът от армията на Съединени американски щати Кристофър Льорьо, поел през юли командването на натовската база в Полша. По думите му хакер с съветски айпи адрес се опитал да пробие двойната отбрана на паролата за неговия смарт телефон, а телефоните и профилите във "Фейсбук " на шестима от подчинените му също били хакнати.

Разследване в Естония е открило, продължава "Уолстрийт джърнъл ", че благодарение на портативна телефонна антена съветските служби са придобивали достъп до телефоните в региона на военна база. При намесата се теглела или изтривала информация от персоналните мобилни устройства за тормоз или заплашване, споделят западни представители.

Източник, непосредствен до НАТО, разказал, че в Латвия към един американски боец, готвещ се за присъединяване в спортна демонстрация, са доближил човек, който апропо загатнал елементи за персоналния му живот и информация за негови родственици. Подобен случай имало и с американски боец, до момента в който пътувал във трен в Полша. И двамата бойци са уверени, че са имали работа с съветски сътрудник, написа "Уолстрийт джърнъл ".

Вестникът цитира Кийр Жил, помощник към програмата за Русия и Евразия към "Чатъм хаус ", съгласно който Русия постоянно се е стремяла да нападна чиновници от НАТО с разследващи цели, само че "подобна акция за тормоз и заплашване няма прецеденти напоследък ", написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР