Русия е обстрелвала с дронове едно от най-големите речно-морски пристанища

...
Русия е обстрелвала с дронове едно от най-големите речно-морски пристанища
Коментари Харесай

Часове преди срещата с Ердоган: Русия нападна едно от най-важните пристанища на Украйна

Русия е обстрелвала с дронове едно от най-големите речно-морски пристанища за експорт на зърно от Украйна - Измаил.

Портът основна инфраструктури за транспорт на зърно от Украйна, като се намира на река Дунав в Одеския район.

Измаил е и един от украинските градове с огромна централизация на българско население.

Губернаторът на Одеса Олег Кипер споделя, че 17 дрона " Шахед ", изстреляни от Русия, са свалени от противовъздушната защита на Украйна, само че няколко са съумели да нанесат удари в региона на Измаил, като са развалили хранилища, индустриални здания, селскостопански машини и съоръжение за индустриални предприятия.

Атаката с дронове се случва часове преди плануваната среща на Владимир Путин с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сочи, където съществена тематика на диалога ще е възобновяване на съглашението за експорт на зърно от Украйна.

Сделката, която беше подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през 2022 година, разреши към 36 млн. тона зърно и други артикули да изоставен пристанищата на Украйна макар съветската инвазия и да бъдат ориентирани за продажба в елементи от Африка, Близкия изток и Азия.

Русия обаче приключи едностранно съглашението, след което стартира да бомбардира пристанищата на Украйна по Черно море и Дунав и заплаши да потопи всеки транспортен съд, който влиза и излиза от тях.

В неделя беше ударено и дунавското пристанище Рени, като част от оборудванията му бяха развалени, а двама души бяха ранени.

Агресивният акт на Путин идва на фона на сериозните упования за пробив в договарянията на Ердоган. Русия слага условия за личния си експорт на зърно и торове, преди да освободи придвижването през украинските пристанища.

Едно от тези претенции е Руската земеделска банка да бъде върната в системата SWIFT за интернационалните разплащания, от която всички съветски финансови институции бяха изключени през юни 2022 поради нашествието в Украйна.

Както Украйна, по този начин и Русия са водещи снабдители на пшеница, ечемик, слънчогледово олио и други хранителни артикули, на които разчитат разрастващите се страни.

Ердоган се пробва да играе ролята на медиатор сред Киев и Москва от позицията си на президент на държава-член на НАТО, която обаче не наложи наказания против Русия и която доставя Украйна с въоръжение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР