Русия е най-големият производител на естествени диаманти в света и

...
Русия е най-големият производител на естествени диаманти в света и
Коментари Харесай

Добиването на злато за бижутерите се усложнява все повече

Русия е най-големият производител на естествени диаманти в света и вторият по величина по златодобив

За производителите на първокласни бижута и часовници става все по-трудно да си подсигуряват първични материали и да адресират проблеми с нарушение на човешки права във веригите на доставки, откакто съветското злато и диаманти остават отвън до момента поради войната в Украйна, написа в материал на Ройтерс, съобщи.

Русия е най-големият производител на естествени диаманти в света, показва Световният съвет на търговците на диаманти, и вторият по величина по златодобив по данни на Световния съвет по златото.

Производителят на Cartier – Richemont, съобщи през март, че не купува диаманти, добивани в Русия, от началото на нашествието в Украйна на 24 февруари и удостовери в отчета си за резистентност в четвъртък, че не купува рециклирано злато от Русия.

Рециклираното злато се следи деликатно, тъй като може да съдържа злато от подозрителен генезис.

Неправителствената организация Swissaid споделя, че скок на швейцарския импорт на злато от Дубай през март е повдигнал въпроси предишния месец дали съветско злато не проправя пътя си през емирството.

Ройтерс не е разкрил доказателства в поддръжка на това изказване, само че Робин Колвенбах, основен изпълнителен шеф на швейцарската компания за обработка на злато Argor-Heraeus, споделя за медията: „ Човек може да допусна, че злато от Русия също може да се окаже в западните вериги за стойност посредством Дубай “.

Колвенбах споделя още, че компанията му не е приемала злато от съветски действителни притежатели от 24 февруари насам.

„ Чувам, че има подозрения в Дубай, не купуваме злато от там “, споделя новият началник по устойчивостта в Richemont Берангере Ручат за Ройтерс..

Ручат споделя, че Richemont има инструментите и опита да дефинира произхода на суровините и цели да знае до 2025 година точния генезис на всичкото си злато.

Компанията получава 94% от златото си посредством ин-хаус рафинерията Varinor, която се концентрира върху рециклирано злато от индустриален генезис или остарели бижута от Северна Америка, Западна Европа и Япония, само че не разкрива доставчиците си.

Swatch Group съобщи в отчета си за устойчивостта през 2021 година, че заобикаля потреблението на рециклирано злато от външни източници поради неналичието на проследимост назад до мината.

Семейната часовникарска компания Patek Philippe съобщи, че се доверява на доставчиците си и разпоредбите, наложени от държавното управление, за източниците на първични материали, а Chopard и Rolex не са върнали коментар на настояванията за подобен.

Важен инструмент за фирмите за бижута и първокласни часовници, с цел да сертифицират произхода на рециклирано злато, са етикетите на Съвета за виновни бижута, който играчите в промишлеността заобикалят да подлагат на критика обществено.

Изключение направи High Horology Foundation, близка до Richemont, когато съобщи в публични мнения по швейцарска промяна предходната година: „ Стандартите на Съвета имат малка врата, която прави доста елементарно да се създава рециклирано злато – скраповете се рециклират и действително се създават в отговорно сертифицирано злато по веригата на следене “.

Веригата на следене е най-строгият стандарт на Съвета за суровините, който, съгласно уеб страницата на асоциацията, би трябвало да „ споделя цялата история за това по какъв начин са били добити, проследени и обработени, от мина до търговеца на дребно “. Само 221 от над 1500 члена на Съвета са сертифицирани по този стандарт.

Репутацията на органа бе наранена през март, когато Richemont, Pandora и Kering напуснаха поради връзките на Съвета с съветската държавна компания за диаманти Алроса.

Мениджърите на Richemont разкритикуваха ръководството на Съвета по същото време, само че Ручат споделя, че в този момент още веднъж приказват да запазят 15-те години работа по стандарт, който е значим да съществува.

Съветът съобщи, че множеството компании, които са се отдръпнали, са се завърнали в организацията. От там не са коментирали по какъв начин ще се подобрят етикетите или ръководството.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР