„Русия е наш стратегически партньор в областта на енергетиката, нашите

...
„Русия е наш стратегически партньор в областта на енергетиката, нашите
Коментари Харесай

Министър Петкова: По проекта за Турски поток сме спазили и всички изисквания на ЕС


„ Русия е наш стратегически сътрудник в региона на енергетиката, нашите връзки са безусловно прагматични и са ориентирани към това преди всичко да защитим нашия народен интерес. Ясният знак за това идва от обстоятелството, че това посещаване на премиера на Руската федерация беше осъществено след близо десетгодишно спиране “. Това съобщи пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя акцентира, че е разумно енергетиката да е в полезрението на сходни срещи и посочи, че за сходен вид планове като енергийните се работи дълго време и че не може да се чакат резултати единствено в границите на такива срещи.

„ Трябва да решим какъв е нашият народен интерес. Не може да стоим безучастно и да чакаме да се случат избрани удобни събития. Трябват дейности и ограничения, които да са съответни на изменящата се среда и да подсигуряват, че България ще резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа “, изясни Петкова.

Енергийният министър увери, че за реализацията на плана „ Турски поток “ е спазена и последната писмен знак на закона на Европейския съюз.
На въпрос дали съветската страна е декларирала податливост да взе участие като вложител в плана за АЕЦ „ Белене “ при липса на държавни гаранции, Теменужка Петкова отговори: „ Както и министър председателят Медведев съобщи, „ Росатом “ обмисля опцията да взе участие в тази процедура “.

Във връзка с изявлението на Алексей Милер, че „ Газпром “ не възнамерява присъединяване в плана за газов хъб „ Балкан “ министър Петкова изясни, че без създаване на нужната инфраструктура на наша територия, няма по какъв начин да има и диверсификация на газовите доставки: „ Концепцията за създаване на газоразпределителния център има два детайла – първият е, да бъде построена изчезналата инфраструктура – междусистемните връзки на България със прилежащите страни, в това число и разширението на газопреносната инфраструктура, вторият детайл е създаване на борса за търговия с природен газ, тогава може да приказваме за газоразпределителен център или хъб. Предстои ние да изградим тази изчезнала инфраструктура, да разработим борсата за търговия, тъй като в противоположен случай не може да приказваме нито за търговия, нито за хъб. Вероятно това има поради господин Милер “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР