Русия е наредила да се заличат личните данни на репресирани

...
Русия е наредила да се заличат личните данни на репресирани
Коментари Харесай

Русия наредила да се унищожат архиви от ГУЛаг

Русия е наредила да се заличат персоналните данни на репресирани пандизчии в Главно ръководство на лагерите (ГУЛаг), които са работили по време на Съветския съюз.

Това е открил откривател, който е алармирал историци, осведоми Агенция Франс Прес.

Сергей Прудовски съобщи пред информационната организация, че се е свързал с управляващите в Магадан, където в предишното руски пандизчии са копали в златни мини , и е получил информация, че персоналните данни на пандизчия са били унищожени в сходство с " публична заповед " от 2014 година

" Напълно инцидентно разбрах, че са унищожавани персонални данни ", сподели Прудовски, откривател, който е експерт по лагерите в Далечния изток.

" Подадох молба. Интересувах се от ориста на един човек дали е оживял в лагерите. Установих, че там съществува заповед за вътрешно прилагане ", добави той.

В отговора на локалното вътрешно министерство, оповестен от откривателя във " Facebook ", се споделя, че персоналните данни могат да бъдат съхранявани за стеснен интервал съгласно заповед на министерството , Федералната работа за сигурност и други органи с архиви от руската епоха.

Данните са свързани с вкарването на пандизчии в лагери , прехвърлянето им в други и какво се е случило с тях - дали са умряли или са освободени, съгласно откриватели.

При президента Владимир Путин съветските управляващи омаловажават претърпяния от милиони руснаци смут в ГУЛаг.

Прудовски е предал писмото на вътрешното министерство на Музея за историята на руските затворнически лагери в Москва , който се е свързал със Съвета по човешките права към президента на Русия.

Ръководителят на съвета Михаил Федотов съобщи пред РИА Новости, че ликвидирането на такива картони с данни би било " безчовечие ", само че той се надява просто да е станала някаква неточност.

Алексей Макаров, откривател от правозащитната организация " Мемориал ", която оказва помощ на жертви и родственици на жертвите на руски репресии, разяснява, че новината е изненада.

" Чухме за това от Сергей Прудовски, когато получи писмото. Това е заповед за вътрешно прилагане, не е оповестена, която не е обсъждана с обществеността или с Росархив ", сподели той, имайки поради държавната организация за архиви.

Не е ясно какъв брой карти са унищожени , добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР