Русия е категорична, че ще приема плащания за газ само

...
Русия е категорична, че ще приема плащания за газ само
Коментари Харесай

До какво ще доведе купуването на газ в рубли?

Русия е безапелационна, че ще приема заплащания за газ единствено в рубли. Европейският съюз пък не стопира да търси разновидности напълно да замести пазаруването на синьо гориво от Москва. Експертите са на мнение, че това е допустимо, само че ще отнеме доста време и не се знае каква ще е цената. Все още не се знае дали и по какъв начин ще се случва разплащането с Русия за природен газ в рубли. Сценариите за това са разнообразни, само че съгласно специалистите хаосът е неминуем.

„ Безспорно основава много огромна техническа неразбория, защото първо настоящите отговори на всички тези страни са в долари, тъй че 60% световно Русия продава в долари, останалото в евро. Има проблем и с това, че Централната банка на Русия е измежду санкционираните– не може от нея да се купуват рубли”, изясни Трайчо Трайков, някогашен министър на стопанската система и енергетиката.

„ Има 2 хипотези – че оттук насетне цената в долари се трансферира в рубли всеки ден за ден, когато се заплаща. Другата догадка е, че се преправя контракта и се поставят рубли. Тогава започваме да купуваме в рубли, което ще бъде много по-рисковано”, разяснява Явор Куюмджиев, някогашен.-заместник министър на енергетиката.

Действията на Русия евентуално ще трансформират напълно картата на газовите доставки, безапелационни са експертите. Въпросът е обаче дали ще се намерят всички нужни количества синьо гориво.

„ Ако на следващия ден спре съветският газ, за България и за Европа ще настанат доста тежки времена по простата причина, че прехвърлянето към други производители теоретично е допустимо, само че е функционалност на два съществени казуса - цена и механически възможности”, разясни Куюмджиев.

Положителното за България е, че е една от страните, които употребяват минимален % газ при производството на електричество, заяви Нова.

Като вероятни вносители на синьо гориво за Европейския съюз се обмислят също Канада и Австралия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР