Русия е извършила неуспешен опит с междуконтинентална балистична ракета по

...
Русия е извършила неуспешен опит с междуконтинентална балистична ракета по
Коментари Харесай

Москва изпробва междуконтинентална балистична ракета за добре дошъл на Байдън в Украйна - Свят

Русия е направила несполучлив опит с междуконтинентална балистична ракета по времето, когато президентът Джо Байдън е бил в Украйна , оповестява CNN с позоваване на двама американски чиновници, осведомени с въпроса. По-късно обаче бе конкретизирано, че пробата е изработен преди Байдън да дойде в Киев, т.е. в събота. 

Москва е уведомила авансово Съединени американски щати за изстрелването съгласно отговорностите си по контракта Нов СТАРТ, споделя единият от чиновниците, като прецизира, че " сходни проби са рутинни ". Според другия чиновник той не е представлявал риск за Съединените щати и Вашингтон не преглеждат случая като ескалация на напрежението.

Тестът на тежката ракета SARMAT, наричана на Запад " Сатана II ", способна да носи няколко нуклеарни бойни глави, наподобява се е провалил, акцентират публични лица. Успешни опити е имало и преди и в случай че този път той е проработил, съветският президент Владимир Путин щеше да го заяви по време на речта си за положението на нацията във вторник, настояват източниците. В траялата близо 2 часа тирада той обаче не загатва нищо сходно, а разгласи, че Русия прекратява присъединяване си в контракта за понижаване на нуклеарните оръжия със Съединени американски щати " Нов СТАРТ ", който контролира двата най-големи нуклеарни арсенала в света.

Двете суперсили са общували по няколко разнообразни канала, като американската страна е уведомила Москва за идната аудиенция на Байдън в Украйна, разгласи в понеделник съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Днес Кремъл отхвърли коментар. Говорителят Дмитрий Песков бе сбит - въпросът е " прерогатив на Министерството на защитата ".

CNN отбелязва, че в предишното Путин е обявявал сполучливи опити с междуконтинентални ракети, в това число през април м.г., единствено няколко месеца откакто Русия нахлу в Украйна. Изпитването бе също с ракета SARMAT, която бе показана за първи път през 2016 година и за която съветските държавни медии настояват, че има обхват на деяние над 11 000 км. Ракетата може да носи бойна глава с тегло 100 тона и е проектирана като правоприемник на посестримата си R-36M " Воевода ".

Миналата година Путин предизвести, че ракетата ще " накара да се замислят тези, които се пробват да заплашват Русия ".

Западни специалисти пък показаха теста през 2022 година като " дрънчене на оръжие " и го възприеха като опит за отклонение на вниманието от военните неуспехи на Русия, като да вземем за пример потъването на черноморския ѝ флагман " Москва ". Тогавашният прессекретарят на Пентагона Джон Кърби назова теста през 2022 година " обикновен ", а не неочакван. " Не се считаше за опасност за Съединените щати или техните съдружници ", уточни Кърби.

През последната година съветската войска е претърпяла голям брой съществени провали на бойното поле в Украйна и като цяло се е " провалила " в постигането на стратегическите си цели там, обявиха няколко високопоставени представители на Съединени американски щати.

" Сега Русия е световен парий, а светът остава въодушевен от украинската смелост и резистентност. Накратко, Русия загуби - загуби стратегически, оперативно и тактически ", уточни предходната седмица ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете военачалник Марк Мили.

Въпреки това Путин не е посочил желание да премисли войната си, за която към момента упорства, че е " специфична военна интервенция ", разяснява CNN.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР