Русия е изправена пред тежка демографска криза. Войната в Украйна

...
Русия е изправена пред тежка демографска криза. Войната в Украйна
Коментари Харесай

Financial Times: Защо Путин има нужда от Украйна...

Русия е изправена пред тежка демографска рецесия. Войната в Украйна по едно и също време изостря тази рецесия, само че е и опит на Кремъл да преодолее казуса. За това написа Financial Times, представен от УНИАН.

Според данни на Организация на обединените нации популацията на Русия е било 145 милиона през 2021 година по отношение на 149 милиона през 1994 година, макар милионите мигранти, идващи в Русия от страните от Централна Азия. И събитията от последните години единствено са засилили тази наклонност.

Така, съгласно изследване от 2022 година на здравното списание The Lancet, свръхсмъртността, т.е. броят на смъртните случаи в Русия по време на пандемията от ковид е била към 1,1 милиона. Нахлуването в Украйна, съгласно оценки на Пентагона, е коствало на Русия живота на 120 000 бойци единствено през 2022 година Но още стотици хиляди руснаци са избягали от страната поради войната.

Владимир Путин добре осъзнава мащаба на демографския проблем и се пробва да предприеме избрани ограничения. Шест месеца след пълномащабното навлизане в Украйна той подписа декрет за възобновяване на руската премия „ Майка-героиня “, която се присъждаше на дами, които са родили и отгледали 10 или повече деца. Една от носителките на тази премия е Медни Кадирова, брачната половинка на чеченския водач Рамзан Кадиров.

А преди по-малко от две седмици Путин подписа различен декрет, с който разгласи 2024 година за „ година на фамилията “ в Русия. В обществените си изявления през последните години съветският деспот от ден на ден натъртва на тематиката за фамилията, припомняйки по-специално какъв брой прелестно било в миналото, когато дамите са раждали по 10 деца.

" Путин е захласнат от този демографски проблем. Според него силата на една страна е обвързвана с размера на нейното население. Колкото по-голямо е популацията, толкоз по-мощна е страната ", изяснява френският демограф Лоран Шалар.

Financial Times отбелязва, че оповестеното от Путин анексиране на украински територии, където преди войната са живели към 8,6 милиона души, може да е опит за увеличение на демографския капацитет на Русия. Отвличането и индоктринирането на хиляди украински деца също е част от тази безумна тактика на Кремъл.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР