Русия е готова да предаде на Украйна телата на жертвите

...
Русия е готова да предаде на Украйна телата на жертвите
Коментари Харесай

Русия предава на Украйна телата на жертвите от сваления Ил-76

Русия е подготвена да съобщи на Украйна телата на жертвите от разрушилия се боен аероплан Ил-76 в края на януари. Това съобщи съветският чиновник по правата на индивида Татяна Москалкова, представена от Ройтерс. Тя уточни, че поддържа връзка с украински публични лица по тематиката.

Москва и Киев си насочиха взаимни обвинявания за сваления аероплан, на борда на който имаше 74 души, множеството от които украински военнопленници.

Украйна нито удостовери, нито отхвърли, че е свалила самолета и оспори информацията на Москва за това кой е бил на борда и какво се е случило.

" Украйна неведнъж се обърна към държавата-агресор по отношение на прехвърлянето на телата на хипотетично починали украински военнопленници на борда на Ил-76. Работи се в тази тенденция ", сподели за Укринформ Андрей Юсов, представител на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата.

Комисарят по правата на индивида на Украйна Дмитрий Лубинец съобщи, че към 1 март не е получил публични данни от Русия за допустима гибел на украински военнопленници по време на злополуката на Ил-76 в Белгородска област на 24 януари.

Според него, след изказването на съветския омбудсман за готовността му да съобщи телата, той още веднъж ще се обърне към съветската страна по този въпрос.

" Моята позиция е допустимо най-последователна: оставам на мнение, че Руската федерация още веднъж спекулира с казуса с Ил-76, който се разруши на 24 януари. Мога публично да ви потвърдя обстоятелствата: все още не съм получил публични описи или друга информация ", сподели той пред " Украинская истина ". - Ако можем съгласно съветската страна да приемем, че е имало някой на този ръб, то ние като страна и аз като комисар поискахме транспарантно следствие, достъп до мястото на злополуката, присъединяване на интернационалните организации в следствието и описи на хората, за които настояват, че са били там.

" Още на идващия ден използвах всички вероятни информационни канали, с цел да получа публична информация от съветската страна. Но не получих данните ", добави Любинец.

Припомняме, че съветският боен аероплан Ил-76 се разруши на 24 януари в Белгородска област. Русия упрекна Украйна за свалянето на самолета. Киев отхвърли обвиняванията и прикани за без значение интернационално следствие. В края на януари 2024 година Русия откри черните кутии на сваления аероплан.

В същото време Москва отхвърли концепцията за интернационално следствие на злополуката. Руското следствие откри, че Ил-76 е паднал заради външно влияние. Според Русия американска ракета е свалила самолета. Установени са и украинските командири, наредели свалянето на летателния уред.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР