Русия е готова да помогне на Саудитска Арабия след атаките

...
Русия е готова да помогне на Саудитска Арабия след атаките
Коментари Харесай

Путин предлага ПВО на Саудитска Арабия след атаките над петролната индустрия

Русия е подготвена да помогне на Саудитска Арабия след офанзивите против петролната промишленост на Саудитска Арабия, в случай че е належащо, съобщи съветският президент Владимир Путин след диалози с водачите на Турция и Иран в Анкара и предлага да закупят съветско оръжие, оповестява " Ройтерс ".

" Готови сме да предоставим съответна помощ на Саудитска Арабия и би било задоволително политическото управление на Саудитска Арабия да вземе рационално държавно решение - както направиха водачите на Иран по свое време, закупувайки С-300 и както направи президентът Ердоган, като закупи от Русия най-новите системи за Противовъздушна отбрана " Триумф " ", разяснява Путин.

Тези съветски оръжия биха защитили всички инфраструктурни уреди на Саудитска Арабия, добавя той.

Коментарите на съветския президент явно са ориентирани повече към Вашингтон, в сравнение с към Рияд, и Рохани, и иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф изпитват очевидно наслаждение от " троленето " по американския президент, като се усмихват сърдечно, до момента в който Путин приказва с искра в очите, написа " Политико.

Съединени американски щати от дълго време е против продажбата на С-300 на Техеран. В продължение на съвсем десетилетие Русия отхвърля да приключи продажбата по съглашение, подписано през 2007 година, първо се преценява с натиска от Съединени американски щати и Израел, а по-късно в осъществяване на американските наказания, наложени поради нуклеарната стратегия на Иран.

Но доставката на ракетната система завърши през 2016 година, след подписването на нуклеарното съглашение с Иран, известно като Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA), което Тръмп едностранно изостави предходната година.

По същия метод, Вашингтон се оплака от проекта на Турция да купи по-модерната система С-400 и даже заплаши сурово да накаже Турция, съдружник в НАТО. Администрацията на Тръмп прикани Ердоган вместо това, да купи системата за противовъздушна защита Patriot, направена от Raytheon, американски реализатор за защитата на Съединени американски щати.

Турция по този начин или другояче продължи с покупката и в отговор администрацията на Тръмп забрани на Турция да взе участие в програмата за изтребител F-35. Но Тръмп е свикан да накаже по-тежко Турция, в това число от Комитета по външни работи на Камарата, който предишния месец прикани Белия дом да наложи наказания.

Освен разногласията по отношение на системите за противовъздушна защита, Саудитска Арабия също е един от най-големите купувачи на американско оръжие и различен боен хардуер, а Тръмп неведнъж се хвали с посредничеството на огромни покупко-продажби с Рияд.

Тръмп даже наложи несъгласие върху напъните на Конгреса на Съединени американски щати за блокиране на продажбите на оръжие в Саудитска Арабия като наказване поради убийството на журналиста Джамал Кашоги.

След двустранна среща с Рохани, Путин акцентира продължаващата поддръжка на Русия за JCPOA, макар отдръпването на Тръмп. И иранският, и съветският водачи приказваха за триумфа на техните старания за възстановяване на икономическите връзки.

Русия е третият максимален производител на нефт в света след Съединени американски щати и Саудитска Арабия, тъй че евентуално може да се възползва от всяко спиране на производството на саудитски нефт, както и от скока в цените на петрола в международен мащаб, последвали офанзивите през уикенда.

Но офанзивата и отговорът на Тръмп дават опция на Путин да подчертае пониженото въздействие на Вашингтон в Близкия изток, както и изолацията на Тръмп по въпроса за нуклеарната договорка с Иран.

Европейски Съюз и другите европейски участници в JCPOA, Франция, Германия и Обединеното кралство, остават ангажирани по договорката, макар отдръпването на Тръмп. Критиците на Тръмп настояват, че той е отговорен за напрежението, довело до нападението през уикенда поради отдръпването му от нуклеарната договорка.

Френският президент Еманюел Макрон се пробва да провежда среща сред Тръмп и Рохани, ориентирана към облекчение на напрежението и понижаване на риска от война. Тръмп разяснява, че е отворен за сходни диалози, само че Техеран към този момент изключи всяка опция за такава среща в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации идната седмица в Ню Йорк. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР