Русия е готова да осигури хуманитарен коридор за кораби, превозващи

...
Русия е готова да осигури хуманитарен коридор за кораби, превозващи
Коментари Харесай

Русия ще създаде коридор за украински кораби с храни, ако паднат санкциите

Русия е подготвена да обезпечи филантропичен кулоар за кораби, пренасящи хранителни доставки, с цел да изоставен Украйна, в подмяна на премахването на някои от наложените наказания против Москва. Това съобщи съветският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, представен от Интерфакс, съобщи Ройтерс.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани, откакто Русия предприе инвазия против страната на 24 февруари и повече от 20 милиона тона зърно, предопределени на експорт останаха в украинските силози, напомня Българска телеграфна агенция. Заедно Русия и Украйна изнасят близо една трета от международните доставки на пшеница и неналичието на забележителен експорт на зърно от пристанищата на Украйна способства за възходящите терзания от международна продоволствена рецесия, напомни Ройтерс.

Западните страни разискват концепцията за основаване на " безвредни коридори " за експорт на зърно от украинските пристанища, добавяйки, че всеки подобен кулоар ще се нуждае от съветското утвърждение.

" Ние неведнъж сме заявявали позицията си, че решението на казуса с храните изисква повсеместен метод, в това число унищожаване на глобите, наложени върху съветския експорт и финансовите преводи ", сподели още Руденко.

Той добави, че също по този начин се изисква премахването от украинската страна на всички мини, ситуирани по пристанища, в които са закотвени кораби. " Русия е подготвена да обезпечи нужния филантропичен кулоар, както и прави всеки ден ", добави съветският заместник-министър.

Русия поддържа връзка с Организация на обединените нации по въпроса, сподели Руденко, представен от организация РИА.

Евентуално ескортиране от западни кораби на украински плавателни съдове, пренасящи зърно, би " изострило съществено обстановката в Черно море ", съгласно Руденко.

Вчера Англия разгласи, че няма проекти за изпращане на военни кораби, които да оказват помощ за изнасянето на хранителни артикули от блокираната Одеса, която е основното дълбоководно украинско пристанище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР