Русия е близо до второто си голямо поражение след украинската

...
Русия е близо до второто си голямо поражение след украинската
Коментари Харесай

Иде втори жесток погром за руските окупатори. Спипани са в клещи край Лиман

Русия е покрай второто си огромно проваляне след украинската контраатака край Харков. Украинските войски съвсем са обкръжили град Лиман в Донецка област и в близко бъдеще могат да вкарат в " чувал " огромна група съветски войски, написа в нов отчет Институтът за проучване на войната (ISW), представен от " Московски времена ".

Сега въоръжените сили на Украйна са ситуирани на запад, север и североизток от Лиман и към този момент са поели под огневи надзор единствената информационна линия на съветските войски, която минава през селището Торское. Експертите предвиждат, че загубата на Лиман ще бъде извънредно тежка за съветската войска и ще заплаши Лисичанск и Северодонецк, завладяни преди този момент с огромен брой жертви.

Украинските сили към този момент се бият в югоизточната част на село Колодези и в покрайнините на Торское, което се намира единствено на 12 км от Лиман. Също по този начин Въоръжените сили на Украйна пробиха съветското барикада край Ямпол и също нападат в региона на Торски от югозапад.

„ Падането на Лиманския „ джоб “ евентуално ще има доста съществени последствия за съветската формация в северната част на Донецка област и в западната част на Луганска област, предизвестяват анализатори от Института за проучване на войната. В същото време те означават, че съветското военно управление не е съумяло да сътвори информативен декор за идно проваляне в Лиман.



„ Руското министерство на защитата не е говорило за последните съветски загуби в региона на Лиман и не е било квалифицирано за рухването на този сектор от фронта, което евентуално ще утежни така и така ниския морал “, настояват специалисти.

Абсолютно същата обстановка беше преди най-голямото проваляне на Русия сега край Харков през септември. След непредвидения пробив на фронта съветската войска беше в суматоха и избяга, позволявайки на украинските сили да освободят към 8 хиляди квадратни километра за по-малко от седмица. В резултат на това съвсем цялата Харковска област беше деокупирана.

„ Последвалото неодобрение в съветското националистическо медийно пространство евентуално е предиздвикало Кремъл да подреди частична готовност “, споделиха анализатори на ISW. Те предвиждат, че завладяването на Лиман и настъплението към Лисичанск и Северодонецк ще засилят раздора сред съветските националисти и военното управление, както и войските и командването. Всичко това ще се случи на фона на оповестената от Владимир Путин " частична " готовност, която смъкна рекордно рейтинга му от началото на пенсионната промяна и провокира остра отрицателна реакция в обществото.

Съединени американски щати оповестиха още 1,1 милиарда $ военна помощ за Украйна

Съединени американски щати ще провиснал в допълнение 1.1 милиарда $ за Украйна за придобиването на 18 усъвършенствани ракетни системи и други оръжия, за противопоставяне на дроновете, които Русия употребява против украинските сили. Това заяви администрацията на президента Джо Байдън в сряда вечерта, представена от АП.

Този пакет е обезпечен по така наречен Инициатива за подпомагане за сигурността на Украйна (Ukraine Security Assistance Initiative), която финансира контракти за закупуване на оръжия и съоръжение.

Така откогато Байдън е президент, американската военна помощ за Украйна към този момент възлиза на близо 17 милиарда $.

Вестта за новата военна помощ идва по време, когато Русия се готви да анексира още елементи от Украйна след " референдуми " в окупираните територии. Киев и Западът жигосаха тези допитвания като противозаконни и подправени.

" Няма да спрем да поддържаме Украйна и ще продължим до стоим зад украинския народ колкото е належащо и да им оказваме военна помощ, от която те се нуждаят, с цел да се защитят ", сподели говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Пакетът от 1,1 милиарда $ включва финансирането на покупка на 18 установки " Хаймарс " и муниции за тях, както и 12 системи " Титан " за битка с дронове.

Освен това Украйна ще придобие към 300 бойни коли, десетки камиони и влекачи за превозване на тежко съоръжение, разнообразни типове радари, информационно и разследващо съоръжение и средства за персонална отбрана.



Включени са също апаратури за разкриване на експлозиви и съоръжение за поддръжка и образование.

По нормалните процедури доставката на такива оръжия от Съединени американски щати за Украйна би се проточила година или две. Но администрацията употребява престижа на Пентагона за по-бързо снабдяване, показва АП.

Зеленски събира поддръжка против Русия

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски организира поредност телефонни диалози в сряда с разнообразни непознати водачи в миг, когато Москва наподобява подготвена да анексира част от територията на Украйна.

След това във видеообръщение украинският държавен глава благодари на съдружниците за поддръжката, съобщи Ройтерс.

Зеленски имаше диалози с водачите на страни като Англия, Канада, Германия и Турция, от които той изиска увеличение на военната помощ и стягане на глобите против Москва след референдумите в четирите отчасти окупирани области на Украйна.

" Благодаря и на четирима ви за ясната и безапелационна поддръжка. Благодаря на всички ви за разбирането към нашата позиция ", съобщи Зеленски в обичайното си вечерно видеообръщение към нацията.

" Украйна не може и няма да толерира никакви опити на Русия да отнеме която и да било част от нашата земя ", добави той.

Съединени американски щати оповестиха, че дружно със съдружниците и сътрудниците работят по налагането на тежки стопански наказания на Москва, а Европейската комисия от своя страна също предложи против Русия да бъдат въведени нови ограничаващи ограничения.

След диалога с английския министър председател Лиз Тръс Зеленски написа в Туитър, че " отбранителната и финансовата помощ за Украйна би трябвало да бъдат увеличени " в отговор на дейностите на Москва.

В този с немския канцлер Олаф Шолц украинският президент завоюва заричане, че финансовата, политическата и филантропичната помощ за Киев от Берлин няма да намалее.

Шолц добави, че Германия ще продължи да поддържа Украйна в отбраната на суверенитета и териториалната ѝ целокупност, в това число посредством оръжейни доставки, съобщи немски държавен началник.
ТЕМА преди 3 часа 1583 преди 6 часа 1024 преди 6 часа 660
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР