Русия доставя все по-малко газ на Германия. Страната се подготвя

...
Русия доставя все по-малко газ на Германия. Страната се подготвя
Коментари Харесай

Догодина в Германия: домакинствата ще плащат до 3800 евро повече за газ?


Русия доставя все по-малко газ на Германия. Страната се приготвя за мрачни сюжети: с до 3800 евро по-висок разход за газ на домакинство, режим на топлата вода, по-студени жилища. Какво чака хората в Германия?

През последните дни някои наематели в Германия получават неприятни вести. Заради  наемодателите са принудени да покачат месечните наеми, с цел да могат да покриват сметките за отопление и топла вода. Някои наемодатели към този момент обявяват увеличение от 100% за сметките за газ. А Асоциaцията на жилищната промишленост пресмята, че за идната година всяко домакинство ще би трябвало да отдели до 3800 евро повече за сила, в сравнение с през настоящата година.
Редакцията предлага
Финансови проблеми и екзистенциални страхове

По-благосъстоятелните ще би трябвало просто да се откажат от една от многото си почивки през годината, само че за доста други фамилии с по-ниски доходи покачването на цените води до екзистенциални страхове и съществени финансови проблеми.

. Инфлацията в страната. Германското държавно управление към този момент се пробва да облекчава жителите, само че канцлерът Олаф Шолц беше явен: той акцентира, че никоя страна не може да понесе лавината от повишаване. " Няма по какъв начин да субсидираме хората за всички покачващи се цени ", акцентира той.

Студен душ и  топли облекла

Най-голямата компания за отдаване чартърен на жилища в Германия " Vonovia "  иска да вкара режим на отоплението - през нощта то ще поддържа 17 градуса в семействата, които се отопляват на газ. Целта е това да понижи използването с до 8%. През деня отоплението ще работи както нормално. При топлата вода промени няма да има.

В Диполдисвалде, провинция Саксония, обаче се очертават по-сериозни ограничавания. Там една от жилищните компании наскоро осведоми своите наематели, че в бъдеще ще има режим на топлата вода: такава ще има единствено рано заран, на обяд и вечер. А отоплението ще остане изключено до септември. Причината: " Трябва да пестим за зимата ", показват от компанията.

Горчив взор към " Северен поток

Факт е, че зависимостта на Берлин от съветския газ е била подценявана прекомерно дълго време. По-голямата част от него минава през газопровода " Северен поток 1 ", който доставя газа през Балтийско море непосредствено в Германия. През 2021 делът на доставките на съветски газ е бил 55%, а сега той е 35%, съгласно Министерството на стопанската система.

Русия понижи фрапантно доставките и обоснова решението с изчезнала газова турбина, която се ремонтира в Канада. Тя е блокирана там поради наложените на Русия наказания. Германското държавно управление е предложило на канадците първо да доставят турбината в Германия, а оттова да бъде изпратена в Русия. Тези дни от Канада пристигна и формалното известие, че турбината ще бъде изпратена в Германия. 

На 11 юли " Северен поток " ще бъде изцяло спрян за профилактика. Дали обаче руснаците ще включат още веднъж тръбопровода след плануваните 10 до 14 дни? " Ако турбината се появи след ремонта, това ще разреши да се усилят размерите ", споделят от Кремъл и твърдят, че Русия не употребява газа като лост за политически претенции.

Подготовка за най - неприятното

Точно от това обаче се опасява германското държавно управление, което упреква Русия в " икономическа офанзива " поради рестриктивните мерки. В Берлин се надяват на най-хубавото, само че в това време се приготвят за най-лошото. Приемат се закони на парче, с цел да се смекчат последствията от дефицита на сила и въздействието на повишаващите се цени на силата.

Законът за енергийната сигурност планува в бъдеще да се създава повече електрическа енергия във въглищните централи, с цел да може газът да се употребява за отопление. Досега в полза на опазването на климата се полагаха старания да се горят все по-малко въглища. 

От друга страна, се улеснява даването на федерална помощ за енергийните компании, които срещат от ден на ден усложнения. От средата на юни енергийният снабдител " Uniper ", който е по-зависим от доставките на съветски газ от всеки различен, е получил единствено 40% от обезпечените по контракт количества газ от съветския " Газпром " и би трябвало да си набира заместващи количества на доста по-високи цени. Това слага сдружението в нестабилно финансово състояние, заради което " Uniper "  се обърна към страната с молба за финансова помощ. Става дума за девет милиарда евро. Има и доста други доставчици на сила, които изпитват финансови усложнения. Броят им се усилва съвсем всекидневно.

Прогнози: стопански спад от  над 12%

В изследване от края на юни Институтът за стопански проучвания " Prognos "  разглежда последствията от възможното цялостно прекъсване на доставките на съветски газ. В този случай Германия ще би трябвало да се задоволи с доставките от други страни и със складираните досега количества.

Според изследването, през първите четири седмици след прекъсването на доставките газът евентуално няма да е задоволителен за всички. Тъй като съгласно закона би трябвало да бъдат снабдявани първоначално частните семейства, обществените услуги и доставчиците на централно отопление, прекъсването ще засегне основно индустрията. Особено мощно ще пострадат браншове като стоманодобива, чугунодобива, химическата индустрия и стъкларството, където се чакат загуби в размер на към 50% от производството.

Прогнозите са, че в случай че доставките на съветски газ бъдат прекратени, до края на годината икономическото произвеждане на Германия може да спадне с 12,7%.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Наричат го " град на бъдещето "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР