Русия днес предупреди американските новинарски организации, че рискуват да им

...
Русия днес предупреди американските новинарски организации, че рискуват да им
Коментари Харесай

Русия предупреди американските медии, че рискуват да загубят акредитациите си

Русия през днешния ден предизвести американските новинарски организации, че рискуват да им бъдат отнети акредитациите, в случай че отношението към съветските публицисти в Съединени американски щати не се усъвършенства, оповестиха осведомени източници, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, някои съветски държавни медии бяха възпрепятствани да работят в Съединени американски щати и други западни страни посредством лишаване на лицензите им за лъчение и налагане на наказания - стъпки, които съгласно Москва демонстрират неуважение на медийната независимост.

През март съветският президент Владимир Путин подписа закон, според който се постанова затвор до 15 години за съзнателно разпространение на подправени вести за съветските военни, което накара някои западни медии да изтеглят своите публицисти от страната.

Московски съд наложи санкция в размер на 20 милиона рубли (325 214 евро) на подкрепяната от Съединени американски щати радиостанция " Свободна Европа " поради " подправено " наличие по отношение на съветската военна интервенция в Украйна, заяви през днешния ден организация " Интерфакс ".

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова разгласи предходната седмица, че ще се свърже с ръководителите на американски медии, с цел да ги уведоми за налагането на " най-строги ограничения " в отговор на " враждебността ", с която се сблъскват съветските им сътрудници в Съединени американски щати.

На среща през днешния ден Захарова изложи компликациите, с които се сблъскват съветските публицисти в Съединени американски щати, в това число с възобновяване на визите, с блокирани банкови сметки и хипотетичен тормоз от страна на американските разследващи служби, оповестяват три осведомени източника.

Говорителката предизвести медиите, че в случай че съветските публицисти не могат да работят свободно в Съединени американски щати, то техните кореспонденти в Русия рискуват да срещат сходни усложнения с визите, медийните акредитации и банковите си сметки.

Тя съобщи пред представителите на американските медии, че в случай че нещата не се трансформират, американските публицисти ще би трябвало да изоставен страната. Говорителката добави, че Русия не е желала да се стига до това, само че била принудена поради тежкото състояние, в което се намират съветските публицисти.

Захарова не отговори на писменото искане за коментар по отношение на срещата или за предизвестието към американските медийни организации.

Руската държавна осведомителна организация " РИА Новости " заяви, че на срещата са участвали представители на " Уолстрийт джърнъл ", Си Ен Ен, Асошиейтед прес, Ен Пи Ар и " Алхура Ти Ви ".

Говорители на американски медийни организации като Асошиейтед прес, Си Ен Ен, " Вашингтон пост " и " Уолстрийт джърнъл " не са дали отговор за момента на настояването за коментар във връзка със срещата.

Вашингтон наложи наказания против някои съветски държавни малките екрани, за които твърди, че са разпространявали погрешна информация в поддръжка на войната на Русия в Украйна. Руските управляващи не употребяват думите " инвазия " и " война ".

Руски публични лица, в това число външният министър Сергей Лавров и говорителката на външното министерство Мария Захарова, споделят, че западните медии показват " изключително пристрастно " съветската " специфичната интервенция " (както Москва дефинира съветските дейности в Украйна), пренебрегвайки опасенията на Русия от разширението на НАТО и хипотетичното гонене на рускоезичните жители.

Докато някои западни медийни организации напуснаха Русия, други, в това число Ройтерс, останаха в страната и не престават да отразяват събития.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР