Русия чества 60 г. от легендарния полет, който превърна Юрий

...
Русия чества 60 г. от легендарния полет, който превърна Юрий
Коментари Харесай

60 г. от легендарния полет на Юрий Гагарин

Русия празнува 60 година от именития полет , който трансформира Юрий Гагарин в първия човек в космоса. Голям източник на национална горделивост за милиони негови сънародници , осведоми Агенция Франс Прес.

Руската галактическа промишленост изпитва проблеми през последните години, само че изпращането на първия човек в космоса на 12 април 1961 година остава връх в достиженията на руската галактическа стратегия.

Президентът Владимир Путин ще пътува през днешния ден до южния град Енгелс на брега на река Волга, с цел да посети мястото, където космонавтът кацна след историческия си полет.

Денят на полета на Гагарин се празнува всяка година в Русия като Деня на космонавтите. Тази година държавното управление отбелязва 60 година от полета с непрекъснати телевизионни излъчвания, събития и изложби.

За московчани тази заран стартира с лъчение на репортажа на ТАСС за изстрелването, последвано от именитата фраза на Гагарин " Поехали! " ( " Потегляме " ) преди да потегли с " Восток ".

В обръщение от Международната галактическа станция четиримата съветски космонавти поздравиха " всички жители на Земята " и приветстваха достижението на Гагарин.

" Легендарният 108-минутен полет на Гагарин се трансформира в образец за подвиг за наследниците му , в това число и за нас ", разяснява космонавтът Олег Новицки.

" Восток " излетя с 27-годишния Гагарин от космодрума " Байконур " в Казахстан, тогава част от Съюз на съветските социалистически републики. Полетът продължава единствено 108 минути, времето за една обиколка на Земята, преди да се върне на родна земя.

Сега капсулата " Восток " е изложена в Музея на космонавтиката в Москва, където за вторник е планувана нова галерия, отдадена на Гагарин. Ще бъдат показани документи, фотоси и персонални движимости от детството на Гагарин.

" Това евентуално е единственото фамилно име, което е известно на всеки, от четиригодишните деца до хората на възраст над 80 година ", разяснява Вячеслав Климентов, историк и заместник-директор на музея.

" Подвигът на Гагарин...обединява всички руснаци ", счита той.

В петък с изпращане на двама руснаци и американец на Международната галактическа станция.

Полетът на Гагарин остава знак на превъзходството на страната в космоса по време на руската епоха. Четири години преди полета на Гагарин Съюз на съветските социалистически републики става първата страна, която изпраща спътник в орбита, наименуван " Спутник ".

Във видеопослание шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин акцентира, че Съюз на съветските социалистически републики изпрати човек в космоса макар загубата на " колосални запаси " по време на Втората международна война.

Той разгласи, че Русия е покрай доста значими промени, които ще доведат до последващо потомство галактически кораби и лунни задачи.

" Ние имаме вяра в нашия космос, в съветския космос ", сподели Рогозин.

Съюз на съветските социалистически републики може да си е отишъл и славните дни на Русия в космоса да са надалеч в предишното, само че именитият Гагарин ще продължи да живее, знак на съветския триумф.

" Той е фигура, която въодушевява безспорен консенсус, която сплотява страната ", счита Лев Данилкин, биограф на Гагарин.

" Това е един доста необичаен случай, при който съвсем цялото население е единомислещо ", означи той.

Руснаци от всички възрасти поставят цветя и венци на монументи на Гагарин из цялата страна.

Гагарин, счита историкът Александър Желязняков, е фигура, която оказа помощ за усилване на въображението.

" Той ни трансформира от елементарни биологични типове в такива , които могат да си показват цяла галактика оттатък Земята ", означи историкът.

Син на дърводелец и фермер, който претърпява нацистката окупация, Гагарин е подготвен за железен служащ преди да стане боен водач. Той е хвален за смелостта и професионализма си, образец за съвършения руски човек.

След завръщането си на Земята Гагарин се озовава в центъра на пропагандна акция за превъзходството на руския модел.

Биографът Данилкин разяснява, че Гагарин е употребен от управляващите като образец пред останалата част от света, само че също и за увещание на руските жители, претърпели Втората международна война и репресиите на Сталин, че " саможертвата от предходните десетилетия не е безрезултатна ".

Според него през днешния ден съветската власт методично прибягва до известните култове: " първо, успеха по време на Втората международна война, по-късно покоряването на космоса ".

Както всички велики съветски герои, Гагарин е трагична фигура.

Смъртта му по време на подготвителен полет през 1968 година на 34-годишна възраст остава тайнственост, тъй като управляващите в никакъв случай не разгласяват цялостния отчет от следствието на аргументите за случая.

Според някои архиви управляваният от Гагарин МиГ-15 се блъска в метеорологичен балон, само че неналичието на бистрота подхранва различни теории. Една от тях е, че Гагарин е бил пийнал, до момента в който друга е, че е бил премахнат от Кремъл , който се е страхувал от известността му.

Повече от 40 година след гибелта му доста руснаци към момента не са се примирили.

" Как може топ космонавтът, подобен млад и благ човек, да загине по подобен метод толкоз ненадейно. Хората все още се пробват да го превъзмогнат ", декларира Желязняков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР