Русия блокира Facebook и някои други уебсайтове и прие закон,

...
Русия блокира Facebook и някои други уебсайтове и прие закон,
Коментари Харесай

Фактите в конфликта Украйна-Русия от последните часове: Атака по АЕЦ, ООН отказва намеса, медиите напускат

Русия блокира Фейсбук и някои други уеб страници и одобри закон, който даде на Москва доста по-силни пълномощия да се бори с самостоятелната публицистика, което накара BBC, Bloomberg и други задгранични медии да преустановят репортажите в страна.

Войната бушува в Украйна за десети ден в събота, до момента в който съветските войски обсадиха и бомбардираха градове в най-голямата офанзива против европейска страна след Втората международна война.

Боевете сътвориха над 1 милион бежанци, поредност от наказания, които от ден на ден изолират Москва, и страховете на Запад от по-широк световен спор, за който бе невъобразим от десетилетия.

Москва споделя, че нейната инвазия е " специфична интервенция " за залавяне на лица, които смята за рискови националисти, и отхвърля да е ориентирана към цивилни.

Държавната работа за специфични връзки и отбрана на информацията на Украйна споделя, че съветските сили са съсредоточили напъните си върху обкръжаването на Киев и Харков, втория по величина град, като в същото време се стремят да открият сухопътен мост към Крим.

Киев, по пътя на съветска бронирана колона, която от дни е спряла отвън украинската столица, беше подложен на възобновена офанзива, като детонации се чуха от центъра на града.

Украинската медия Suspilne цитира управляващите в Суми, на към 300 км (190 мили) източно от Киев, като споделят, че има риск от пердах по улиците на града, призовавайки жителите да останат в убежища.

Руските сили също обкръжиха и обстрелваха югоизточния пристанищен град Мариупол - основна локация. По думите на кмета Вадим Бойченко няма вода, топлоенергия и ток, а храната е на привършване.

„ Просто сме унищожени “, сподели той.

Действията на президента Владимир Путин провокираха съвсем всеобщо наказание и доста страни постановиха тежки наказания, защото Западът балансира наказването с избягването на разширение на спора.

Отблъсквайки се в осведомителната война, съветският парламент одобри в петък закон, налагащ отнемане от независимост до 15 години за разпространяване на съзнателно " подправени " вести за войната.

„ Този ​​закон ще наложи наказване – и то доста тежко – на тези, които лъгаха и правеха изказвания, които дискредитират нашите въоръжени сили “, сподели Вячеслав Володин, ръководител на Думата, долната камара на съветския парламент.

Русия блокира Фейсбук за ограничение на поддържани от страната канали и уебсайтовете на Би Би Си, Дойче веле и Гласът на Америка.

CNN и CBS News обявиха, че ще спрат излъчването си в Русия, а други издания отстраниха авторските изявления на основани в Русия публицисти, до момента в който оценяваха обстановката. Прочетете още

Очаква се украинският президент Владимир Зеленски да се срещне с целия Сенат на Съединени американски щати в 9:30 ч. ET (14:30 GMT) в събота.

Съединените щати преценят съкращенията на вноса на съветски нефт и методите за минимизиране на въздействието върху международните доставки и потребителите, защото законодателите форсират законопроект, който ще забрани вноса на съветски сила. Глобалните цени на петрола се повишиха с над 20% тази седмица заради опасения от дефицит на доставки, което съставлява риск за световния стопански напредък.

На среща в петък съдружниците от НАТО отхвърлиха апела на Украйна за неразрешена за полетите над Украйна, заявявайки, че ще поддържат страната, само че директната интервенция може да утежни обстановката.

" Ние имаме отговорност... да предотвратим ескалацията на тази война оттатък Украйна, тъй като това би било още по-опасно, по-опустошително и би предизвикало още повече човешки премеждия ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Зеленски назова срещата на върха като „ слаба “ и „ объркана “.

„ Беше ясно, че не всички считат борбата за свободата на Европа за цел номер едно “, сподели той.

Идват още наказания на Европейски Съюз, които евентуално включват възбрана за кораби под съветски байрак в европейските пристанища и блокиране на вноса на стомана, дървен материал, алуминий или въглища, сподели ирландският външен министър Саймън Коуни.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу сподели в петък на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, че договарянията с Украйна за спокойно преустановяване на спора " не са се отместили от началната точка ", заяви организация ТАСС.

Съединените щати и техните съдружници мощно разкритикуваха Русия в петък в Организацията на обединените народи поради обстрела и завладяването през нощта в Украйна на най-голямата европейска нуклеарна електроцентрала, а някои настояха Москва да не разрешава сходна офанзива да се повтори.

Много от 15-те пратеници на Съвета за сигурност показаха " сериозна угриженост " и потрес, предупреждавайки за опцията от повтаряне на злополуката в Чернобил от 1986 година - нуклеарна повреда в Украйна, когато тя беше част от тогавашния Съветски съюз, считан за най-тежката в историята.

Те споделиха, че офанзивата е в несъгласие с интернационалното филантропично право и приканиха Москва да се въздържа от всевъзможни военни интервенции, ориентирани към нуклеарните уреди и да разреши на украинския личен състав да бъде позволен до централата, с цел да извършва своята работа.

„ Светът предотврати нуклеарна злополука нощес “, сподели Линда Томас-Гринфийлд, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, на незабавно съвещание на Съвета за сигурност, свикано след завладяването на Запорожската атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна от съветски войски.

" Нападението на Русия нощес сложи най-голямата атомна електроцентрала в Европа на сериозен риск. Беше необикновено неразумно и рисково. И заплаши сигурността на цивилните в Русия, Украйна и Европа ", сподели Томас-Грийнфийлд.

Когато снаряди удариха региона рано в петък, избухна пожар в подготвителна постройка, което провокира сериозна паника по целия свят, преди пожарът да бъде сподавен и управляващите да оповестят, че ясрените системи са невредими, а радиационният декор - естествен.

Посланикът на Украйна в Организация на обединените нации Сергей Кислиця прикани всички съветски сили да бъдат изтеглени от централата и да се сътвори неразрешена за полети зона над страната, с цел да се отбрани цивилното население от въздушни офанзиви.

„ Франция остро осъжда тази офанзива против целостта на нуклеарната конструкция, която би трябвало да подсигуряваме “, сподели Никола де Ривиер в речта си. „ Резултатите от експанзията на Русия против Украйна евентуално са опустошителни за човешкото здраве и околната среда “, добави той.

Посланикът на Обединеното кралство в Организация на обединените нации Барбара Удуърд сподели: " Това не би трябвало да се случва още веднъж. Дори в разгара на противозаконна инвазия в Украйна, Русия би трябвало да продължи да се бори надалеч и да пази сигурността и сигурността на нуклеарните обекти. "

Шефът на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси разказа обстановката като " естествени интервенции, само че в действителност няма нищо обикновено в това ".

Смята се, че хиляди хора са били убити или ранени, а повече от 1 милион бежанци са избягали от Украйна, откогато съветската инвазия стартира на 24 февруари. Западните страни отвърнаха със наказания, които хвърлиха Русия в икономическа изолираност.

Руският делегат в Организацията на обединените народи Василий Небензя отхвърли опасенията на Запада към атомната електроцентрала и назова съвещанието на Съвета за сигурност в петък още един опит на украинските управляващи да основат " изкуствена нервност ".

„ В момента Запорожската атомна електроцентрала и прилежащата територия се охраняват от съветски войски “, сподели той.

Отделно, Франция и Мексико работят по резолюция до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации идната седмица, която ще прегледа филантропичното влияние на съветската инвазия, споделиха дипломати.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР