Русия би блокирала заключителната декларация на срещата на върха на

...
Русия би блокирала заключителната декларация на срещата на върха на
Коментари Харесай

Лавров: Русия ще блокира декларацията на Г-20, ако нейната позиция не бъде отразена

Русия би блокирала заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 на 9-10 септември в Ню Делхи, в случай че тя не отразява позицията на Москва по отношение на Украйна и останалите проблеми. Това сподели външният министър Сергей Лавров през днешния ден пред студенти в Московският държавен институт за интернационалните връзки, предава " Ройтерс ".

В подобен случай участниците в срещата ще се наложи да издадат необвързващо или отчасти официално съобщение.

" Няма да има обща декларация от името на всички членове, в случай че нашата позиция не бъде отразена ", изясни Лавров. По думите му Западът е повдигнал въпроса за Украйна по време на подготовката за срещата на върха. Русия е дала отговор, че въпросът е завършен за нея.

Лавров също така упрекна Запада, че подкопава интернационалните институции посредством пробутване на личния си дневен ред, след което предложи, председателството на Г-20 да издаде необвързващото официално съобщение, в случай че не може да се реализира консенсус на срещата.

" Друг вид е да приемем документ, който да се концентрира върху съответни решения в областта на компетенциите на Г-20, а другото всеки да дефинира от свое име ", посочи още той.

Лавров е външен министър на президента Владимир Путин от 2004 година Той ще съставлява Русия на срещата на Групата на 20-те водещи индустриализирани и разрастващи се страни.

Не е известно Путин да е пътувал в чужбина, откогато Международният углавен съд издаде заповед за ареста му през март по съмнение за военни закононарушения в Украйна.

Кремъл показва войната в Украйна, почнала с нахлуването на Русия през февруари 2022 година, като екзистенциална борба против арогантния Запад, който съгласно Путин желае да унищожи Русия и да поеме контрола над нейните големи естествени запаси.

Западът отхвърля всевъзможни сходни планове, само че споделя, че желае Украйна да победи Русия на бойното поле. Освен това е наложи няколко кръга широкообхватни стопански наказания в отговор на нашествието.

Други водещи сили като Китай, Индия и Бразилия приканиха за мир, само че също си резервираха правото да дефинират личните си връзки с Москва. Китай упрекна Запада, че разпалва войната, като доставя на Украйна оръжие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР