Русия беше отстранена от Съвета на ООН по правата на

...
Русия беше отстранена от Съвета на ООН по правата на
Коментари Харесай

ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Русия беше отстранена от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида поради над Украйна. Това стана по предложение на Съединени американски щати и след гласоподаване в Общото заседание на Организация на обединените нации.

В поддръжка на решението гласоподаваха 93 страни, измежду които и България. 24 бяха срещу.

58 страни гласоподаваха с „ въздържал се “, само че техният глас не се взима под внимание поради процедурата. Според нея решението е признато, в случай че две трети от гласувалите „ за “ и „ срещу “ са подкрепили предлагането.

Сред тези, които гласоподаваха „ срещу “, са самата Русия, нейният съдружник във войната Беларус, както и Китай, Сирия, Куба, Алжир, Боливия, Никарагуа, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан. Против бяха и страни от централна Африка.
 Резултатите от гласуването. В зелено са гласовете
Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида е интернационален правозащитен орган. Неговите членове се избират с мандат от 3 години. Русия е част от институцията за интервала от 2021 до 2023 година

Гласуването в Организация на обединените нации значи, че Русия ще може да взе участие в съвещанията на съвета, само че няма да може да се изрича, нито да гласоподава.

През 2011 година от този орган беше извадена. Това стана поради нарушение на правата на индивида по време на митингите против Муамар Кадафи. Няколко месеца по-късно участието на Либия беше възобновено.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР