Руши се една от най-значимите български сгради зад граница –

...
Руши се една от най-значимите български сгради зад граница –
Коментари Харесай

Загубена памет: Руши се румънски хан, укривал Ботев и Левски

Руши се една от най-значимите български здания зад граница – Солаковият хан в Букурещ.

Построен в средата на 19-ти век, ханът играе значима роля в битката ни за избавление. От тук Любен Каравелов издава вестниците " Свобода " и " Независимост ". Тук се крият и най-големите ни революционери Христо Ботев и Васил Левски.

Снимка: btvnovinite.bg

За случката споделя самият Ботев, който разказва в писмо до свои близки, че близо 2 месеца е живял в изоставената мелница, която е част от комплекса на Солаковия хан.

" И разказва, че вънка е мраз, пука се камък, не сме яли от няколко дни, обаче приятелят ми ще направи всичко допустимо да те развесели. Този другар е Левски ", напомня думите на Ботев Лука Велчов от Българския либерален съюз в Букурещ.

Снимка: btvnovinite.bg
Солаковият хан е взет от страната при национализацията в Румъния през 1948 година. След правосъдни борби, траяли няколко години, постройката е върната на притежателите през 2003 година. Това са братята Солаколу – наследници на свищовския жанр Солакови, които преди повече от 150 години се заселват в Румъния и построяват хана. Собствениците обаче заварват котило на бездомници.

" В един миг полицията ми даде лист за евакуация на хората, живеещи тук. Броят им беше над 900 души ", спомня си Манунеск Солаколу, който е един притежателите на Солаковия хан през днешния ден.

Снимка: btvnovinite.bg
Българите в Румъния се надяват ханът да бъде избавен и да стане музей на българското възобновление.

" За нас е болежка, тъй като знаем, че е български. Защо би трябвало да оставя българската страна в такова окаяно положение едно българско украшение? ", пита Лучия Пацан, която е отраснала в Румъния, само че родителите й са българи.

Че ханът е обвързван с българската история демонстрира единствено една мраморна плоча на Любен Каравелов на входа му. Бронзовият барелеф с лика на огромния български бунтовник обаче от дълго време е откраднат.

Снимка: btvnovinite.bg
Собствениците желаят 4 милиона евро за парцела. Като монумент на културата общината в Букурещ първа има право да го вземе, само че желае ханът да й бъде дарен.

В отговор до bTV от Външното ни министерство обясниха, че през годините непрестанно са следили развиването към ориста на Солаковия хан, само че той е частна благосъстоятелност. До момента няма съглашение сред общината в Букурещ и наследниците, а това попречва и другите евентуални купувачи.
Добрият образец: Възстановяват 100-годишна къща в достоверния й тип Сградата е домът на военачалник Димитър Перниклийски, воин от Балканската и Първата международна война
През 2012 година българинът Иван Иванов от Русе демонстрира самодейност за закупуване и възстановяване на Солаковия хан с уговорката да обезпечи нужните средства. Следват интензивни договаряния по въпроса. Пречка се оказва обаче правото на общината да е първи покупател при възможна продажба. Няколко години по-късно Иванов декларира, че не се е отказал от желанието си да купи и реставрира парцела, само че оставя открит въпроса с набирането на нужните средства.
Кино „ Европа Палас ” въпреки всичко ще стане супермаркет, макар че е монумент на културата Новите стопани на парцела обясниха, че ще запазят достоверността на постройката
По информация на посолството ни в Букурещ през март 2019 година община Букурещ е възобновила самодейността по придобиване на Солаковия хан. От диалог с наследниците обаче излиза наяве, че досега те не са публично уведомявани за проявения интерес.

А Лука Велчов от Българския либерален съюз в Букурещ, който е измежду дребното българи, останали да пазят българската историческа диря там припомня: " Ако няма обич, любов към българската страна, към всичко българско... нищо няма да стане ".

Информационната акция на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се монументи на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се здания на водещия и кореспондент на bTV Новините, който освен дава публичност на казуса, само че и ускорява публичния интерес и „ натиска “ върху отговорниците за поддържането и възобновяване им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР