Рушащ се храм в дряновското село Големи Българени потресе хората.

...
Рушащ се храм в дряновското село Големи Българени потресе хората.
Коментари Харесай

Храм в руини: Защо църквата в село Големи Българени тъне в разруха?

Рушащ се храм в дряновското село Големи Българени " потресе " хората. Снимките на руини от църквата " Рождество Христово " провокираха вълна от отвращение в обществените мрежи. Мариана Трифонова споделя останалото.

Снимка: bTV
Част от дувар измежду пущинака в центъра на селото загатва история.
Зад стена от шубраци и дървета откриваме съсипия. Че пред нас е реликва, подсказва парче стенна живопис, извисяващо се във въздуха.

Снимка: bTV

Пътят към храма " Рождество Христово " от дълго време го няма. Апостол Матев за първи път от доста години се престрашава да пристъпи. Стига до тогавашната крипта и се отхвърля.

" Честно казано, че съм българин и християнин, ме побиват тръпки от неодобрение и от не знам какво. Трудно е да се изрази. Това е може би картината на днешна България”, съобщи Апостол Матев от Големи Българени.

Снимка: bTV

Покривът на църквата протича още преди десетилетия.

" Бих го отбелязал като 20 години теча, а от 10 е в това положение ", изясни - Апостол Матев.

Храмът " боледува " пред очите на генерации християни, само че лек за вярата няма.

Снимка: bTV

" През 2016 година имахме среща с архиерейския наместник на епархията Трявна и Дряново. И отговорът беше - " Хората са църквата. Няма хора, няма черква ", сподели Михаил Колев, кметски наместник на Големи Българени:
Днес в селото живеят четирима души. В махалите в близост - 15. За някои от тях храмът е още жив, само че в спомените.

" Тя беше една от най- хубавите, само че в резултат на индиферентност от митрополията в действителност и тя си отпътува ", изясни Ганка Павлова, Големи Българени.

С Великотърновския митрополит Григорий не успяхме да се свържем - най-малкото, с цел да му кажем, че измежду руините се извисява истинският над 100-годишен олтар, който към момента може да бъде избавен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР