Русенци, снимайте се на Вития мост, докато можете - ще

...
Русенци, снимайте се на Вития мост, докато можете - ще
Коментари Харесай

Събарят Вития мост над Дунав. Вместо него двуетажна пасарелка за милиони

" Русенци, снимайте се на Вития мост, до момента в който можете - ще го събарят! " - този апел се носи в Русе последната седмица, откакто стана ясно, че един от най-красивите мостове в България, ще бъде съборен, с цел да бъде издигната на негово място двуетажна пасарелка. 

В общината на Русе от дълго време текат процедури за няколко плана за възобновяване на града, от единия план обаче предходната седмица стана ясно, че Витият мост отива с историята поради разширението на бул. Придунавски. Мостът обаче е обичаното сантиментално място на русенци. 

Именно за това в града се надигна неодобрение и потегли петиция за отбрана на Вития мост. 

От поръчката на общината излиза наяве, че консорциум " Дунав инфра " ще извършва плана: Рехабилитация и създаване на зона за публичен отдих по крайбрежната линия в региона на жп прелеза на речна гара до ул. " Мостова ", гр. Русе – първи, втори и трети стадий.

Именно тук е включено събарянето на паметния за русенци мост. А поръчката е с планирана стойност 6 158 257 лева без Данък добавена стойност. 

В нея е записано: " Централната Крайбрежна зона на град Русе обгръща територията от Речната гара до ул. " Мостова ". В плана се планува на главната придунавска тераса алеята да се реконструира и разшири, с цел да се резервира и обогати нейното значение. Тя действително ще реализира няколко значими функционалности – основна алея за пешеходци, локално обслужваща идващите туристи по реката, незабавни наложителни действия – пожарна, спешна помощ и други.

На две места са планувани дребни амфитеатрални площадки за изяви и концерти с гледки към р. Дунав. В централната територия са проведени тематични детски площадки и фитнес навън.

Цялостното композиционно решение е подчинено на концепцията за основаване на преходно пространство сред реката и урбанизираната среда посредством потреблението на естествените дадености. Преходът ще се реализира посредством нашарване на ландшафта с геопластиката, смяната в ниските равнища на пасарелките и въвеждане на необятни стъпала за еволюционен преход към ниската крайречна тераса ". 

А в действителност след това уеб сайтът " Дунав мост " прецизира, че " остарялата пасарелка пред Гимназията по облекло ще бъде съборена " - Витият мост, а на негово място ще бъде построена нова двуетажна с още един кръг, с цел да бъде по-малък наклона при нанагорнище и слизане от нея и ще има площадка за отдих и наблюдаване на залезите на Дунава ".

Като преимущество на новата пасарелка се акцентира, че тя ще разрешава по-лесно и комфортно нанагорнище и слизане на детски и инвалидни колички, като наклонът ще е до 6%. В заоблените сектори са планувани панорамни площадки. В частта си над ж. п. линията тя ще е висока 1.80 метра над жиците. Ще бъде обезопасена с парапет и бордюри. 

Останалите две пасарелки на кея – при ул. „ Баба Тонка “ и при ул. „ Омуртаг “ ще бъдат рехабилитирани, а сред трите уреди за слизане към кея ще бъдат ситуирани две арт площадки. 

Цялата сума за плана ще глътне над 6 млн.лева, като в случай че се резервира остарелия мост, огромна част от парите могат да бъдат спестени. 

Това е планът, само че се оказва, че русенци избират остарелия си мост и са подготвени да скочат да го пазят и да стачкуват. 

Сред публичното неодобрение се акцентира, че мостът е здрав и е знак на Кея на града и няма потребност да се харчат милиони, с цел да се строи нов. В битката си с общината из града потегли петиция в отбрана на Вития мост. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР