Русенският исторически музей организира кръгла маса, посветена на тортата Гараш.

...
Русенският исторически музей организира кръгла маса, посветена на тортата Гараш.
Коментари Харесай

Русенският музей организира кръгла маса в чест на тортата „Гараш“

Русенският исторически музей провежда кръгла маса, отдадена на тортата " Гараш ". Форумът ще се състои в края на месеца, заяви шефът на културния институт в крайдунавския град проф. Николай Ненов. 

" През последната година известният сладкиш провокира голям брой полемики измежду откриватели, публицисти и кулинари, свързани с времето на основаването на тортата, съществуването на захар и шоколад по българските пазари, авторството и наличието на " истинска " рецепта ", изяснява Ненов. 
 Българска телеграфна агенция
Целта на формата е да изложи научните постановки по тематиката, да показа другите гледни точки, като даде поле за изява на експерти и техните изследвания в полето на културата, историята, гастрономията и антропологията. 

" Това прави сладкото прелъщение част от културните наследства, значими за русенските жители и през днешния ден. Проучвателите дефинират 19-и век като век на тортите. Тогава се появяват " Добуш ", " Сахер ", " Естерхази ", " Гараш ", " Павлова " , споделя проф. Ненов. 
 Българска телеграфна агенция
Той напомня, че в последните години торта " Гараш " е намерила и международно самопризнание . Тя е включена като част от българските национални храни в кулинарния алманах " Със славяните на масата " на Форума за славянски култури, както и в Световния атлас на усета. 

Кръглата маса, отдадена на тортата " Гараш ", е част от националната научна конференция " Места наизуст и културни наследства ", която събира откриватели от Българска академия на науките, университети и музеи от цялата страна. 
 БТА
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР