Русенец с открадната самоличност. Неговата история се оказва, че не

...
Русенец с открадната самоличност. Неговата история се оказва, че не
Коментари Харесай

Експерт съветва как да си опазим самоличността в интернет

 Русенец с открадната идентичност. Неговата история се оказва, че не е индивидуален случай, само че пък Александър е решен да разплете тази история. В един миг схванал, че няма да може самичък и потърсил помощ от полиция и прокуратура, само че не я получил.

Нормално всекидневие - прекрасен дом, добра работа, фитнес и обичана жена. Това е животът на Александър от Русе. В един миг изцяло почтена на пръв взор обстановка обърква цялото му всекидневие. 

" В края на 2017-а се свърза с мен един човек по Facebook и той твърдеше,че съм му отправял полови оферти в тази мрежа. Офертирал съм да вършим интимни работи, при което той ще ми заплати на мен ", сподели Александър Димитров.

Така Сашо открива, че негови фотоси са употребявани в непознат профил и то не къде да е, а в уебсайт за запознанства. Той е намерил начин да разбие паролата.

" Там станах очевидец на доста чатове с дами, единствено с дами, където той директно насочва оферти за секс и желае от тях голи фотоси ", сподели още Александър.

Димитров е намерил метод да изтрие своите фотоси, както и да смени паролата на профила, само че неприятната обстановка не завършила до тук. 

" След известно време взех решение още веднъж да ревизира дали няма профил там и се оказа, че има нов профил отново с мои фотоси, където индивидът се показва за мен, както и в предния профил ", съобщи той.

Неприятностите за Александър почнали обаче, когато бил разпознат на улицата. Това било потрес и за приятелката му.

" Тези дами ме заплашват с мъжете си. Има и дами и мъже, които се свързват с мен и по същия метод ме заплашват, че ще станат доста неприятни работи, в случай че не спра да пиша на дамите им ", сподели още Александър.

Опитите на младия мъж да се оправи по законов ред със обстановката блъснали на камък, даже юристи не се наели със случая, тъй като нямало законово съображение да преследват някой, който се показва с непознати фотоси. Още повече, че фотосите на Александър били обществени посредством профила му в една от обществените мрежи, даже и прокуратурата отказала да се заеме със случая.

" Първо към прокуратурата написах собственоръчно тъжба и по-късно бях извикан в полицията. Предоставих им всичката информация, която знам. На този профил и получих отвод ", съобщи той.

Александър Димитров е пълновръстен и има опция самичък да търси отбрана на правата си. Младият мъж недоумява какво друго може да направи, с цел да открие този, който се показва за него, а като го открие, не знае и по какъв начин да постъпи. 

" Каквото и да направя аз, по самодейност ще бъде нелегално, и когато диря помощ от държавните институции ми споделят да се оправям. Освен да заставам у дома и на никое място да не излизам, не знам какво друго мога да направя ", добави Александър.

В публично известие до NOVA, Окръжната прокуратура в Русе заяви, че се е самосезирала. Ще бъдат изискани преписките на Районна прокуратура – Русе по случая и ще бъде осъществена инспекция. До тогава се въздържат от изказвания и мнения по проблема.

" Ние би трябвало да направляваме къде качваме фотосите. Грешката е, че се е опитал да разрушава профили и да откри кой седи зад това нещо. Собственикът на уеб страницата би трябвало да се осведоми, с цел да се ревизира дали личността е същинска. Има доста електронни механизми, които могат да наблюдават фотографията на този човек да не се появява в платформата ", сподели в ефира на " Събуди се " специалистът по киберсигурност Борислав Сестримски.

По думите му кражбата на идентичност може да послужи за основаване на спомагателен успореден свят.

" В интернет има задоволително принадлежности, с които дали фотосите ви седят на вашето място. Гугъл дава тази алтернатива. Ако фотографията е обществено налична, тя се записва на харддиска. Когато имате подозрение, че нещо се употребява срещу вас, можете да уведомите този, който ги показва в интернет ", съобщи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР