Русе ще бъде единственият град в страната, освен столицата, в

...
Русе ще бъде единственият град в страната, освен столицата, в
Коментари Харесай

Ревизоро: 4 станции ще измерват качеството на въздуха в Русе

Русе ще бъде единственият град в страната, с изключение на столицата, в който четири станции ще мерят качеството на атмосферния въздух.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров , който беше изслушан от отрасловата парламентарна комисия, представен от БНР.

Въпреки че министерството е изпълнило отговорностите си, прецизният надзор върху промишлените обекти в града ще продължава, акцентира Димитров.

" Министерство на околната среда и водите - четири станции, имате ги, съдействието на Регионална инспекция за опазване на околната среда - имате го. Установен извършител ще бъде глобен безкомпромисно. Какво повече желаете да ви го подсигурявам. Ако желаете спомагателни уреди, дано Русе да ги закупи, да ги постави, тъй като сега Русе си мият ръцете с нас. Не е задоволително да обичате града, дайте нещо от себе си в бюджета, купете една станция, преоборудвайте ", посочи още екоминистърът.
 Поставят под денонощен надзор дружество в Русе поради замърсен въздух Обновена
Поставят под денонощен надзор дружество в Русе поради замърсен въздух

Кметът е безапелационен, че замърсяването ще спре

Димитров прикани районната здравна ревизия да извършва своите отговорности и разясни, че това е институцията, от която зависи правенето на оценка за здравния риск за живущите в региона. Контролните функционалности би трябвало да се реализират от шефа на районната екоинспекция и локалната власт.

" И да накажем фактически отговорния. И аз имам своите съмнения, че измерителните уреди в някои фабрики не са на точното място, а на друго, че през нощта се отварят люкове и преднамерено се изпуска, само че всички служащи си мълчат, с цел да си запазят работните места, а всички в близост не виждат какво се случва, само че това са единствено съмнения и не мога да кажа ти, ти и затуй нямаме право ", сподели екоминистърът Емил Димитров.

Активно присъединяване по време на чуването взеха депутатите от парламентарната група на Българска социалистическа партия. Крум Зарков прикани казусът да бъде разпознат като народен проблем, по който всички депутати и парламентарни групи да вземат отношение.
 Русенци желаят помощ от Екологичен потенциал за мръсния въздух
Русенци желаят помощ от Екологичен потенциал за мръсния въздух

Екоактивисти са изпратили тъжба до европейската институция

" Русенци се борят със замърсяването на въздуха към този момент 30 години. Те нямат потребност да им се изясняват проблемите, знаят ги наизуст. Необходим е нов метод за оправянето с казуса с въздуха в града " , акцентира Зарков.

По думите на някогашен началник на екоинспекцията в Русе Дауд Ибрям, Русе е станал пленник на корпоративни ползи.

" Проблем, който беше основан от Министерство на околната среда и водите и в този момент 8-10 години по-късно Министерство на околната среда и водите е институцията, която би трябвало да реши този проблем и Русе да няма проблеми с чистотата на въздуха. Едно от главните предприятия, посочено за евентуален замърсител на въздуха, основава проблемите. Въпросът е да се съблюдават всички условия в подписаното сложно позволение. Това, което подозираме, и това, което институциите настояват, че няма замърсяване, на процедура има. Има обособяване на неорганизирани излъчвания в околната среда. И тъй като процесът е повтаряем, това става като бумеранг " , съобщи Дауд Ибрям.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР