Русе. Размножителният период в колонията на къдроглавия пеликан(Pelecanus crispus) в

...
Русе. Размножителният период в колонията на къдроглавия пеликан(Pelecanus crispus) в
Коментари Харесай

Русе: Започна размножителният период за 25 двойки къдроглави пеликани в резервата Сребърна

Русе. Размножителният интервал в колонията на къдроглавия пеликан(Pelecanus crispus) в поддържан резерват „ Сребърна “ стартира. Това оповестиха от пресцентъра на Регионална ревизия по околна среда и водите - Русе . До сегашния миг на трите наколни платформи и в пространството към тях са се настанили към 50 възрастни екземпляра. Те започнаха образуване на двойки (копулационен период) в края на предходната седмица. Освен установяването в колонията и нощуването, белег за това са мощно зачервените големи кожени торби, които са присъщи за предпазените птици.
В момента езерото Сребърна е покрито с лед с дебелина към 4 см, който постепенно изтънява. В центъра на огромното водно огледало има незамръзнала локва, към която гъмжи от живот. Продължава пребиваването на лебеди, лиски, зимно бърне и зеленоглава патица. Всекидневно участва морският орел, като в някои дни са следени до 8 екземпляра.
Охраната на резервата прави ежедневни обходи и следи положението на захранващия канал. Той сега е изсъхнал. Нивото на река Дунав постепенно стартира да се повишава, кото при км 375 се регистрира 154 см. Водното равнище на канала „ Драгайка “, свързващ реката с езерото, е 230 см при замръзнало положение. Поддържането му е от изключителна значимост за положението на екосистемите в предпазената територия. При повишаване равнищата на река Дунав чиновниците имат подготвеност за отваряне на шлюзовете за зареждане на езерото с пресни води от реката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР