Русе има огромен потенциал, защото е в центъра на магистралите,

...
Русе има огромен потенциал, защото е в центъра на магистралите,
Коментари Харесай

Премиерът участва в първата копка на Лот 2 на автомагистрала „Русе-Велико Търново“

Русе има голям капацитет, тъй като е в центъра на автомагистралите, които желаеме да развием. Градът е неразделна част от диалозите с министър председателите на Гърция и Румъния за развиването на районната съгласуваност по оста Юг-Север. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков, който през днешния ден взе участие в първата копка на втория лот от автомагистралата „ Русе-Велико Търново “. Премиерът посочи, че е значимо планът, чиято реализация започва през днешния ден, да бъде изпълнен в оптимално къси периоди, тъй като е основен както за България, по този начин и за целия район.

„ За България автомагистралата „ Русе-Велико Търново “ е стъпка към икономическото възобновление на Северна България. Магистралата е с дължина 132 км и през днешния ден започваме строителството в един от нейните сектори. Така че след 5 години ще имаме пълноценна съгласуваност в Северна България “, сподели министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Министърът даде повече елементи по процеса на строителство на обекта. За 8-километровия сектор, който през днешния ден се открива, планът е утвърден, издадено е позволение за градеж. Средствата в бюджета са планувани. Отделно по стратегия „ Транспорт и транспортна съгласуваност “ разчитаме на 1,8 милиарда лева До април идната година се чака предаването на плановете за цялото 75-километрово трасе в сектора сред град Русе и град Бяла. В началото на идната година ще бъде оповестена социална поръчка и за последния – трети сектор, който би трябвало да свърже автомагистралата сред град Бяла и Велико Търново, т.е до град Дебелец. През 2024 година ще се разгласи и социална поръчка за планиране на доизграждането на магистралното трасе в направлението Велико Търново до автомагистрала „ Марица “.

Регионалният министър Андрей Цеков посочи още, че в бюджета за 2024 година са планувани средства за планиране на скоростни пътища в района - скоростен път сред Свищов и новата автомагистрала „ Русе – Велико Търново “, от Русе към Шумен, от Силистра към Шумен, скоростен път Силистра-Добрич-Варна. „ Средствата са заложени в бюджета за идната година. Проектирането се надяваме да стартира през идната година, тъй че в един средносрочен проект да бъде актуализирана цялата първокласна пътна мрежа в района “, изясни министърът част от проектите на АПИ за развиване на пътната мрежа в Североизточна България.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разграничено на три сектора: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Вторият лот на автомагистралата, на който беше направена първа копка през днешния ден, съставлява обход на град Бяла, като общата дължина на трасето е 35,4 км. Изграждането ще стартира в 7,9-километрова права, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има подготвен механически план, приключени отчуждения и издадено позволение за градеж. За останалата част от автомагистралата продължава правенето на техническите планове и теренното застраховане на трасето. Проектът за построяването на Лот 1 и 2 от Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “, е включен в стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027.

В церемонията през днешния ден участваха също регионални шефове, народни представители и кметове от района.

 
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР