Русе и Сливен ще останат без топлоподаване, ако Брикел затвори,

...
Русе и Сливен ще останат без топлоподаване, ако Брикел затвори,
Коментари Харесай

Топлофикациите в Русе и Сливен предупреждават за спиране на парното, ако ``Брикел`` затвори -

Русе и Сливен ще останат без топлоподаване, в случай че " Брикел " затвори, предизвестиха от двете топлофикации, представени от Българска национална телевизия. 

От Топлофикация Сливен оповестиха, че са предизвестени от " Брикел ", че съществува действителна заплаха без основна причина активността на сдружението да бъде краткотрайно прекратена посредством налагане на насилствена административна мярка.

Преди седмица министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов направи опит да влезе на инспекция в " Брикел "  и го излъчи във фейсбук. " Със сигурност някои чиновници са били в послушание, са опъвали чадър и са прикривали нарушавания. Вероятно става въпрос за корупция, само че ние нямаме пълномощията да обследваме всички сходни връзки. Ще ангажираме други контролни институции и правоохранителни органи ", съобщи два дни по-късно.

На 19 юли в сдружението, като с него бяха и с вицепремиера Борислав Сандов, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково, Групово дело „ ПБЗН “, Инспекцията по труда, Националният център по публично здраве и разбор.

Министър-председателят тогава посети мобилната станция за премерване на атмосферния въздух, като равнището на регистрирания серен диоксид е било 5600 мг на пространствен метър, което съгласно проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите. Стойността на измерените фини прахови частици е била 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3 за този тип обекти.

 ще " изиска и отчет от ДАНС, с цел да се откри кой е действителният притежател на „ Брикел “ и дали е налице връзка с Христо Ковачки, която не е заявена по надлежния ред ".

Вицепремиерът Борислав Сандов от своя страна съобщи, че през последните шест години против Топлоелектрическа централа " Брикел " има 51 наказателни постановления.

" Тази заран получихме писмо от Брикел, в което ни уведомяват, че съществува заплаха активността на Централата да бъде спряна наложително, от което следва, че към този момент плануваните доставки на обогатено енергийно гориво ще бъдат прекратени за неустановен интервал. Искрено се надявам българската страна да не допусне сходен сюжет, тъй като ще заплаши отоплителния сезон в няколко огромни български града ", декларира изпълнителният шеф на Топлофикация Сливен инж. Павлин Костов.

" Надяваме се в в обстановка на обостроена енергийна рецесия на територията на цяла Европа да не се позволява затваряне на централи. Брикел е единственият производител на обогатено енергийно гориво в България и огромна част от ТЕЦ-овете в страната разчитат на достави ", казва инж. Севдалин Желев, изп. шеф на " Топлофикация Русе ".

Според него, в случай че се допусне производството и доставките на обогатено енергийно гориво за българските централи да бъде прекратено, цялата енергийна система ще рухне.

По думите му, спирането на доставките на обогатено енергийно гориво ще докара до дефицит на електрическа сила в страната, който евентуално няма да може да бъде затрупан от съществуващите източници на сила. Директорът изрази подозрение, че евентуално ще се стигне до режим на тока, тъй като вносът също не е алтернатива, поради високите цени на европейските пазари.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР